Vadhúsfeldolgozó erősítheti a vadgazdálkodást

Vadgazdálkodók és vadászok egyeztettek a megyeházán

(0 Szavazat)9 megjelenítés

A vadgazdálkodás érdekében fontos lenne szövetkezeti jelleggel egy vadhúsfeldolgozót létrehozni – erről egyeztetett kedden, március 12-én, a Hargita megyei vadgazdákkal, vadászokkal a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője. A találkozót János Zsolt falugazdász, a vadgazdákkal való együttműködés felelőse kezdeményezte.

A megbeszélésen Borboly Csaba megyeitanács-elnök támogatásáról biztosította az elképzelést a vadhúsfeldolgozó létrehozásával kapcsolatosan.

– Javasolt lenne egy pályázati kiírás, hogy a vadgazdálkodás érdekében a vadhús feldolgozása szövetkezeti jelleggel induljon el, és a szövetkezetnek legyenek tagjai a vadásztársulások, amely egy újabb pluszjövedelmet jelenthetne számukra. Fontos kiemelnünk, hogy nem a már létező többi feldolgozó ellenében kívánunk lépni, hisz tudatos vadgazdálkodás esetében elegendő mennyiségű vadhús van. Mindezt még inkább a helyi gasztronómiában lehetne értékesíteni, és jövedelmet előállítani, ami segítene a vadgazdálkodás szabályos működtetésében – etetésben és egyéb óvintézkedésekben – fogalmazott Borboly Csaba. A megyeelnök ugyanakkor kérte a falugazdász-hálózatot, hogy a vadkárok folyamatában vállaljon szerepet.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője elismerően szólt János Zsolt falugazdász, vadgazda mérnök munkájáról: célunk, hogy a székelyföldi vadásztársulatok ügyeit tudjuk összehangolni, és a többi mezőgazdasági ágazattal összhangban, a konfliktusokat csökkenteni.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy felmérik mekkora kapacitásra lenne szükség a vadhúsfeldolgozóban, annak függvényében, hogy hány vadásztársulás kíván ebben partner lenni.

A találkozó végén Borboly Csaba javasolta, hogy a szakemberek képzésére is kellő figyelmet fordítsanak.

Csíkszereda, 2019. március 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774