Tovább nehezítenék a román nyelv oktatását

Borboly Csaba meghallgatást kért a minisztertől

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Káoszt okozhat a román nyelv tanításában, ha érvénybe lépik a 2018/9-es számú rendelet a tanügyi törvény módosítására vonatkozóan. A tervezet értelmében a törvény 263-as cikkelyének 7-es bekezdése kiegészül egy újabb bekezdéssel, amely szerint az elemi iskolákban a tanító nem, csak román szakos tanár oktathatja a nem román anyanyelvű diákoknak a román nyelvet.
Ez nem jelent megoldást a román nyelv oktatására, sőt, további problémákat von maga után, hiszen ezt lefödni, alkalmazásokra és ezekhez anyagi fedezetre lenne szükség.

– A kisiskolásoknak alapvető dolgokat kell megtanítani egy számukra idegen nyelven, ezért nem indokolt, hogy csupán szakos tanár oktassa őket. A miniszter a más idegen nyelvek tanításának mintájára – amelyeket játékosan és más módszert szerint tanítanak - döntött a román nyelv oktatását illetően, amelyeket szakos tanárok tanítanak. De a kérdés annál összetettebb, minthogy ennyire le lehetne egyszerűsíteni és egy aláírással megoldani – nyilatkozta a módosítás kapcsán Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: reméli, hogy a módosítás nem azért született ilyen formában, hogy a Hargita megyei tanítók fizetésén spóroljanak.

A Hargita megyeiek korábban a specifikus programok életbe léptetését kérték a minisztériumtól az elemi iskolától a líceumi képzésig, a tanárok képzését, illetve hogy az értékelés a specifikus program szerint történjen.

Borboly Csaba ma, augusztus 31-én levélben fordult az oktatási minisztériumhoz, amelyben azt kéri, hogy sürgősen fogadják hétfőn a minisztériumban a Hargita megyei küldöttséget konzultációra. Továbbá azt is kérik a Hargita megyeiek, hogy ne jelenjen meg a rendelet a Hivatalos Közlönyben, ugyanis nem olyan módosítás történt, amit korábban kértek, illetve ez a változat nem jelent megoldást a helyzet orvoslására.

Továbbá Borboly Csaba felkéri Valentin Popa tanügyminisztert, hogy ne hagyja figyelmen kívül az RMDSZ oktatással foglalkozó politikusainak a véleményét, hiszen úgy a képviselőházban, mint a szenátusban a Szövetségnek jól felkészült, a témát ismerő parlamenterei vannak. Kihangsúlyozta: elvárják, hogy az RMDSZ illetékes parlamenterei nélkül ne bíráljanak vagy fogadjanak el jogszabályt, és azt kérik, járjanak el a Szövetség által javasolt módosított oktatási törvény értelmében, amely nem a szóban forgó változtatást írja elő.

Csíkszereda, 2018. augusztus 31. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774