Sajtófotók legjava a Megyeháza Galériában

A Brassaï 2016 fotópályázaton tarolt Hargita megye

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a tavaly második alkalommal hirdette meg sajtófotó pályázatát, amelynek névadója a Brassóban Halász Gyula néven született, a harmincas években Párizsban világhírűvé vált fotó- és filmművész, Brassaï. 

A különböző kategóriákban (portré, szociofotó, sport, hírfotó, stb.) meghirdetett pályázatra mintegy ezer fotográfia érkezett elsősorban Erdélyből, továbbá Magyarországról, a Vajdaságból, és Kárpátaljáról.

A négytagú zsűri által kiválogatott fotókból nyílt tárlat március 9-én, pénteken délután a Megyeháza Galériában, ahol Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője ismertette a kiállító fotósokat.

Ahogyan ott vannak az ünnepnapok a mindennapok között, a fotókon is megjelenik a húsvét, a búcsú Csíksomlyón, van majdnem ezer székely leány, és megjelenik a magyar sajtó egyik legszomorúbb napja: a Népszabadság megszűntetése utáni „homlokzat- leszerelés” – fogalmaztak a pályázat szervezői.

– Remélem a látottak meggyőzik a tárlatlátogatókat Brassaï igazságáról, hiszen a fényképezés korunk sajátos közlési eszköze – hangsúlyozta Sarány István főszerkesztő.

A szakmai zsűri tagjai: Bánkúti András (Budapest), Dorel Găină (Kolozsvár), Bogdan Georgescu (Nagykároly) és Tóth István (Nagyvárad).

A huszonkét díjazott közül hat Hargita megyei fotós, valamennyien Csíkszeredából: Halmágyi Zsolt, Iochom Zsolt, Kis Szilárd, László Róbert, Szigeti Vajk István és Veres Nándor fotóit láthatják a tárlat részeként.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg, a finisszázs alkalmával pénteken 16 órától adják át a szervezők a verseny Hargita megyei díjazottjainak a díjakat.

 

Csíkszereda, 2018. március 10.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, december»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774