Ősszel találkoznának a székelyföldi megyeelnökök a püspökökkel

A térségfejlesztésről és az egyháztámogatásról beszélgettek Újszékelyen 

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Újszékelyen találkozott Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsának elnöke – Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc – Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspökkel július 31-én, vasárnap. Az ebéddel egybekötött beszélgetésen jelen volt több térségi unitárius lelkész és az amerikai testvérgyülekezet részéről Harold Babcock. A püspök örömét fejezte ki, hogy ismét magyar megyeitanács-elnök van a három székelyföldi megyében. A térség fejlesztése kapcsán kifejtette, erősíteni kell a szakoktatást, hogy a fiatalok itthon találjanak munkahelyet.

Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslatára a megyeelnökök ősszel székelyföldi szintű találkozót szeretnének szervezni a térségben működő történelmi egyházak püspökeivel, hogy összehangolják az önkormányzatok és felekezetek közösségi életet célzó tevékenységeit. Szóba került a megyék között átívelő turizmus megerősítése, amihez az összekötő úthálózat javítása szükséges, ez is közös törekvés.

A megyei tanácsok egyháztámogatásai kapcsán elhangzott, hogy a megyeközi jó gyakorlatok megosztásában szerepet és felelősséget kell vállalni, ezen a téren egymástól sokat lehet tanulni. A jelenlévők fontosnak nevezték, hogy a település és a hitélet gondjait egyre több téren közösen oldják meg önkormányzati vezetők és egyházak, hiszen ugyanazokat az embereket szolgálják.

Jakab Zsolt újszékelyi lelkész az ebéd kapcsán elmondta, hogy háztájiból van a hozzávaló, a tyúk- és a disznóhús egyaránt, és ehhez a hagyományhoz kellene visszatérni lakodalmakon, illetve más közösségi eseményeken. Ez „egymás között” megoldható volna, és így kiküszöbölhető lenne vendéglőben, nyugatról importált terméket megfizetve ünnepelni. Közösségi esemény közösségi hozzájárulással történjék – értettek egyet a beszélgetés résztvevői –, mert így hatásosabb, nagyobb eredmény érhető el, és benne van a hagyomány szépsége is. Mindennek továbbgyűrűző hatása lehet, ezért a kalákázás terén kell erősíteni, amely a székelyföldi társadalmak egyik fő erejét képviseli.

Csíkszereda, 2016. július 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774