Népviseletet a csíkvacsárcsi fiataloknak

A Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület közleménye

(0 Szavazat)19 megjelenítés

Augusztus 6-án 19 órától a csíkvacsárcsi kultúrotthonban átadták azokat a vajdaszentiványi női és férfi viseleteket, amelyeket pályázat útján nyert a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület Hargita Megye Tanácsától.

Az eseményen Fodor Zoltán, a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület programfelelőse köszöntötte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy a helyi ifjúsági tánccsoport tagjainak sikerült idén is új népviseleteket készíttetni. A szervezet fiataljait a további közös munkára biztatta, és ugyanakkor megköszönte Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatták a csíkvacsárcsi néptánccsoportokat, ugyanis a megyei tanács kulturális programja keretében a néptánccsoportok oktatóját is támogatja.

Az eseményen jelen levő Biró Mária helyi tanácsos, az egyesület elnöke hangsúlyozta az összefogás fontosságát, és azt kívánta a csoport tagjainak, hogy használják minél többször a népviseleteket. Az átadás után a néptánccsoport tagjai felvették az új népviseleteket, és Antal Zsolt oktató segítségével folytatták a vajdaszentiványi táncrend elsajátítását.

A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011 decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánc hagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt években sikeresen szerepelt a falunapokon, az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón, valamint a novemberben megrendezett Szent András-napi bálon. A néptánccsoport műsora elmaradhatatlan a csíkvacsárcsi rendezvényeken, de felléptek már több csíki településen, valamint Oroszhegyen és Lövétén is.

Vacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, akik általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, akik óvodások és kisiskolások.

A néptánccsoport oktatója Antal Zsolt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, küküllőmenti és szatmári táncok szerepelnek.

 


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774