Medvék járnak a gyergyótölgyesi kórház udvarán

Szeptember óta rendezetlen az ügy

(0 Szavazat)14 megjelenítés

Szeptember óta gyakorta feltűnik a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán egy hárombocsos anyamedve, legutóbb november 25-én éjfél után észlelték, hogy az intézmény udvarán kóborolnak – erről tájékoztat Hargita Megye Tanácsának címzett átiratában Csibi Veronika, a kórház menedzsere.

A kórház vezetősége szeptember 25-én a Gyergyótölgyesi Erdészeti Hivatalhoz fordult, kérve a potenciális veszélyt jelentő medvék elszállítását a környékről. Az erdészeti hivatal egy sor intézkedés bevezetését kérte, amelynek eleget is tett a kórház: villanypásztort szereltek, elzárták a szemeteseket, begyűjtötték az udvaron lévő gyümölcsfák terméseit, elzárták a szeméttárolókat. Ennek ellenére a medvék továbbra is időről-időre visszatérnek élelem után kutatva a pszichiátriai kórház udvarára. November 26-án újabb kéréssel fordult a kórház menedzsere a Gyergyótölgyesi Erdészeti Hivatalhoz, hogy orvosolják a problémát.

- Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az illetékes hatóságok nem tesznek megelőző intézkedéseket, egy esetleges támadás elkerülése érdekében. Közvetett módon veszélyeztetik a kórház személyzetének és betegállományának testi épségét! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök kéréssel fordult a tölgyesi polgármesteri hivatalhoz, hogy kérjék az anyamedve és három bocsának elszállítását az ott élők biztonsága érdekében. Ugyanakkor az esetre levélben hívta fel Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter figyelmét, kérve, hogy kezeljék prioritással az ügyet.

- Struccpolitikának tartom, hogy addig amíg nem történik nagyobb anyagi kár, vagy a nagyvad kárt nem tesz emberi életben, addig a hatóságok nem hajlandók megelőző intézkedéseket meghozni! Nekünk a megelőzésre kell törekednünk! – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2018. november 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774