Legendákra alapozott termékek és szolgáltatások

A horvátországi Motovunban találkoznak az INSIGHTS projekt partnerei

(0 Szavazat)67 megjelenítés

A horvátországi Motovunban tartják október 17–20. között azt a találkozót, amelyet az európai uniós INSiGHTS – Integrált stratégiák a lassú, zöld és egészséges turizmus fejlesztésére című projekt keretében a helyi partner szervezett meg. A projekt romániai partnere Hargita Megye Tanácsa, így hargitai küldöttség is részt vesz az eseményen.

Az Isztriai-félsziget középső részén, az Isztria szívének nevezett Pazin városában bejegyzett helyi akciócsoport (LAG „Središnja Istra”) a térség egyik legszebb pontján, a középkori hangulatot idéző és a Velencei Köztársaság lenyomatait őrző aprócska települést választotta a második nemzetközi walkshop-esemény, valamint a negyedik tematikus találkozó és vezetőtanácsi gyűlés helyszínének. A kistelepülés minden évben rangos nemzetközi filmfesztiválnak ad otthont, sok ezer látogatót fogadva, annak ellenére, hogy itt egyáltalán nem a tömegturizmusra helyezik a hangsúlyt, mint a partvidék híres üdülőhelyein. Ez egy gyönyörű panorámájú, pozitív energiával telített, csendes hely, a legendák földje, ahol valamikor óriások éltek, köztük a leghíresebb Veli Jože. E köré nagyon ötletesen brandet építettek, a termékek és szolgáltatások erre alapoznak, valamint a gazdag hagyományokra, sokszínű kultúrára, színes szokásokra és szellemi örökségre.

A helyi termelők helyben tudják értékesíteni termékeiket, minden kistérségnek van egy jellegzetes terméke, ami köré eseményt rendelnek, így például az isztriai sonka, a fehér és fekete szarvasgomba, az olajbogyó, valamint a jó minőségű borok mind fesztiválok szervezésére, ünneplésre adnak alkalmat. Mindezekre alapoz a helyi gasztronómia, amely szintén említésre méltó, számos helyi terméket sikerül értékesíteni a térségben, az olívaolaj-termelés, a szőlőtermesztés, a borászat és a kiváló szarvasgombák biztosítják a helyiek megélhetését.

Valamikor ez a rész nagyon fejletlen volt a horvát tengerparti üdülőhelyekhez képest, de hamar felismerték, hogy itt a lassú, zöld és egészséges turizmus gyakorlására hatalmas lehetőség kínálkozik, így erre építettek, és elérték, hogy évente 20 százalékkal nő a turisták száma. Ennek ellenére még mindig nincs minden erőforrás maximálisan kihasználva, az elkövetkező 20–30 évben további fejlődés várható a fenntartható turizmus jegyében.

A helyszíni szemlék alkalmával a projekt partnerei, köztük a Hargita megyei küldöttség tagjai betekintést nyerhettek több agroturisztikai egység mindennapjaiba, megismerhették ezek szolgáltatásait, és bejárhatták a vidéket átszelő, jól kiépített Parenzana biciklisútvonalat, amely több sikeres projekt hozadéka, és jó példaként szolgálhat térségünk számára is.

Az INSiGHTS a Duna menti országok turisztikai kínálatának vonzóbbá tételét célozza, ehhez társult a megyei tanács. Tizennégy partner indította el Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából.

További információ található az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/integrated-slow-green-and-healthy-tourism-strategies-insights-projekt.html

Motovun, 2017. október 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774