„Székelyföld mondjon le támogatásokról a szórvány javára!”

( Szavazat)82 megjelenítés
 
 
– Mivel a szórványmegyékben élőknek nagyobb támogatásra van szükségük identitásuk megőrzésében, itt az ideje annak, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján a székelyföldi megyék lemondjanak a javukra a Communitas Alapítvány kiírásairól, amelyekre így csak a szórványban dolgozó szervezetek palyazhatnának – javasolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 12-én Déván, A magyar szórvány napja című rendezvényen, amelyet első ízben rendeztek meg. A Hargita megyei tanácselnök szerint Székelyföld felelős a szórványban élő magyarságért, ezért áldozatot kell hoznia a szolidaritás jegyében.
 
 
 
 
– Székelyföldön az így kieső forrást a megyéknek és városoknak kellene pótolniuk, hiszen mi ezen a téren önerőből többet tudunk tenni. Képesnek kell lennünk a civil szervezeteink számára pályázati alapokat biztosítani a „3B”, azaz Bukarest, Budapest, Brüsszel nélkül is – jelentette ki Borboly Csaba nyomatékosítva: elsősorban ott kell cselekedni, ahol nagy léptékben fogy a magyarság. – Mindezt kiegészíthetnék a hárompillérű – Székelyföld–szórvány–Magyarország – közös programok, stratégiák – tette hozzá.
 
 
 
Borboly Csaba szerint a székelyföldiek is tanulhatnak a szórványban élőktől, példaként hozta fel a Hunyad Megyei Magyar Napok gazdag programkínálatát. Ugyanakkor köszönetet mondott az Összetartozunk közösségépítő programban partner szervezeteknek, és arra biztatta őket, hogy továbbra is jöjjenek ötletekkel, a közös partnerség jegyében keressenek megoldásokat.
 
 
 
Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének napját, az összefogás jegyében, a magyar szórvány napjának nyilvánította. Ennek jegyében rendezett a hétvégén Hunyad megyében kétnapos rendezvénysorozatot az RMDSZ országos és megyei szervezete, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács, valamint a Téglás Gábor Iskolaközpont. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke beszédében példaértékűnek nevezte a székelyföldi megyéknek az elmúlt években, az Összetartozunk program égisze alatt kifejtett munkáját, amelyet Beszterce-Naszód, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, valamint Aranyosszék magyarságával együttműködve valósítottak meg.
 
 
 
A konferencia résztvevői ajándékba kapták azt a több mint hatvanoldalas kiadványt, amely Hargita megye közös tevékenységeit mutatja be az Összetartozunk program révén Beszterce-Naszód és Temes megye, illetve Aranyosszék magyar közösségeivel a 2009–2011-es időszakban. A most megjelent kiadvány online is megtekinthető a Szórványportálon: http://szorvanyportal.ro/szorvany-portal/hirek-news/hir-OSSZETARTOZUNK-KIADVANY-157
 
 
 
Déva, 2011. november 12.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, november»
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774