„Műalkotás-nyelvlecke” Gyergyószárhegyen

( Szavazat)138 megjelenítés
Rendhagyó kiállítással zárult a VI. Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma a Gyergyószárhegyi Művelődési és Kulturális Központban
A kéthetes tábor végére számos műfajban született alkotás Gyergyószárhegyen a Hargita Megye Tanácsa és a Budapest Galéria csereprogramjában részt vevő 23 főnyi hazai, magyarországi, koreai és iráni képzőművész által. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint például az, ahogy Az asszony és az ördög népmese közös megfilmesítésekor a szereposztásban az asszonyt Farzaneh Safiyari perzsa diák, a székely embert pedig a dél-koreai tanszék tanára, Heo Kang alakítja. A filmet a július 29-i, vasárnap esti kiállításmegnyitón is levetítették a népes közönségnek. 
 A Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma nevű, hatodik alkalommal megszervezett táborról Kassay L. Péter intézményvezető a kiállításmegnyitón kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy Európában nincs még egy ilyen tábor, ahol a diákok tanáraikkal együtt alkotnának. A meghívás rendszere a következő: az intézmény az egyetemek rektorátusának küldi a meghívót, itt jelölik ki a tanárt, aki majd diákjaiból kétfős csapatot választ magának Szárhegyre.
– Ebben a két hétben a soknyelvűség ellenére mi egyetlen nyelvet, a műalkotás nyelvét beszéltük – fogalmazott Siklódi Zsolt táborvezető, grafikus, az Központ művészeti munkatársa. Jelezte, a tábor célja képzőművészeti egyetemek közelítése egymáshoz, egymás megismerése, kapcsolatok építése, eszmecserék, a közös munka örömének megtapasztalása lesz. Jó látni, hogy lassan csereprogramként is kezelendő a rendezvény, ugyanis a részt vevő egyetemek egymás között is „cserélik” székelyföldi diákjaikat, természetesen, akinek van. Ez a cél beleillik az intézmény képzőművészeti törekvéseibe, miszerint fontos az, hogy a székelyföldi képzőművészet közelítsen, megtalálja helyét a globális képzőművészetben, minden korosztály esetében.
– Kísérlet is volt, de tapasztalatot is jelent ez a két hét itt – fogalmazott érdeklődésünkre Mehdi Godini, az iráni tanszék professzora.
Szigeti Gábor Csongor, az egri Eszterházy Károly Főiskola csíkszeredai származású tanára rámutatott: az ilyen tábor attól jó, hogy a diákok nemzetközi porondon mérettetnek meg, valamint alaposan megfigyelhető: a Távol-Keleten más művészetszemlélet él, az „efemer”-é: a műalkotásnak nem kell örökkévalónak lennie, hanem akár létrejötte után megsemmisülhet: elviheti a víz, a szél. Ő maga is ebben kísérletezett szélforgóival.
A műalkotásaikat Szárhegyen hagyók változatos műfajokban kísérleteztek: andezit, fa, föld vagy akár több ezer cickafarkból rakott „fal”. A táborban született munkákat vándorkiállítás fogja bemutatni az összes részt vevő egyetem kiállítótermeiben.
A Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programja keretében zajló táborban képviseltették magukat egyetemek: az Egri Eszterházy Károly Főiskola, a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Művészeti Kara, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a Teheráni Képzőművészeti Egyetem (Irán), valamint a Szöuli Képzőművészeti Egyetem (Dél-Korea).
(A kiállításmegnyitó felvételei, valamint az említett népmesei filmfeldolgozás megtekinthető az rmdszgyergyoterulet.ro honlapon.)
 
Gyergyószárhegy, 2012. július 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, november»
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774