Menedékházak a biztonságos hegyi turizmusért

( Szavazat)35 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a SALVAMONT – Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatával, a 2009-es évre vonatkozó menedékház programjának keretében három menedékházat készíttetett el. Faházikót építettek december 14-én a csíkszeredai megyeháza mellett. A turisták számára készült menedékházat állította ki Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata. A helyszínen szervezett sajtótájékozatatón a hegyimentők társaságában Borboly Csaba megyeitanács-elnök vázolta az újságíróknak a biztonságos hegyiturizmusért elindított programot, amelynek keretében három, összesen 26 900 lej értékű menedékházat olyan félreeső helyen állítanak fel, amely a turisták által gyakran látogatott, viszont balesetveszélyes:
 
 
Fehérmező (Nagy-Hagymás-hegység), Ördög-tó (Hargita-hegység) és Naskalat-hegység (Gyimes völgye), és további nyolc menedékház felállítását tervezik. Mindezzel azt szeretnék elérni, hogy a Hargita megyébe látogató turisták biztonságban érezzék magukat, és visszatérjenek vidékünkre, fejtette ki a tanácselnök, ám a helyiek számára is ugyanilyen fontos ez a program, tette hozzá.
 
Borboly Csaba méltatta Szép Róbert, a megyei önkormányzat fejlesztési igazgatója, valamint Kovásznai Sándor szaktanácsadó munkáját, akik lebonyolították a programot.
Hajdu Gábor megyei tanácsos, a megyei önkormányzat gazdasági-turisztikai szakbizottságának elnöke szerint ez a projekt is hozzájárul ahhoz, hogy megvalósítsák célkitűzésüket: a Székelyföld gazdaságának fellendítését, és ami még fontos, hogy a helyi munkaerő zsebébe vándoroljon a fejlesztésekre költött pénz.
Gábor Nicolae, a csíkszeredai SERV-MONT-HAR Egyesület vezetője szerint a menedékházak szerepe, hogy távolságokat felezzenek meg, ugyanakkor a kirándulók civilizációs szintjét is „felmérik” általuk: mennyire becsülik meg. Reményét fejezte ki, hogy nem fogják megrongálni a házakat.
A megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! elnevezésű, természetjárásra ösztönző programsorozatát azzal a céllal indította el, hogy minél több gyerek és felnőtt sajátítsa el a természetjárás, a hegyi túrázás kulturált módját, ismerje meg és értékelje vidékünk tájait, természeti kincseit. Ennek a programsorozatnak része a menedékház program is, a biztonságos hegyi turizmusért.
Amint az időjárás engedi, a menedékházakat azok gazdái, a hegyimentők kihelyezik a célterületekre. A nyolc férőhelyes turistaszállásokat ágyakkal, csomagok tárolására alkalmas polcokkal, valamint lenyitható asztallal látták el, és nyitottak lesznek minden bajba jutott, rászoruló turista számára. Ezek a házak bajba jutás esetén életeket menthetnek, ezért fontos, hogy mindenki vigyázzon rájuk, ne rongálják meg.
A továbbiakban Hargita Megye Tanácsa és a SALVAMONT – Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata azt tervezi, hogy bővíti a programot, így további menedékházak épülnek.
 
Csíkszereda, 2009. december 14.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774