„Építünk, nem leépítünk!”

( Szavazat)97 megjelenítés

Senkit nem bocsátanak el Hargita Megye Tanácsától a kormány 2010. évi 63-as számú sürgősségi rendelete alapján, amely előírja az önkormányzati dolgozók lehetséges maximális létszámát. Az átszervezések során egyes igazgatóságok átalakultak, és új feladatokkal bővültek a hatáskörök. Borboly Csaba tanácselnök szerint minden eddigi kollégára szükség van, amit jól mutat a rengeteg uniós pályázat, melyeket a megyei tanács csapata készített elő. Az is a leépítések ellen szólt, hogy a megye idei költségvetése 60 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, az európai finanszírozású projekteknek köszönhetően.

A megyei önkormányzat elnöke már korábban is kifejtette, hogy hibás elgondolásnak tartja a helyi és megyei tanácsok létszámcsökkentését, akárcsak a 25 százalékos bérlevonást, mivel ezzel számos fiatal szakembert riasztanak el a közszférától, ami veszélyezteti a kistelepülések fejlődését, hiszen pályázatoknál nagy szükség van a felkészült köztisztviselők munkájára. Borboly Csaba szerint az országos intézmények dolgozóinak felduzzasztott létszámát kellene csökkenteni, nem a virágzásnak induló vidéki önkormányzatokét.

Hargita Megye Tanácsánál eddig 626 elfogadott állás volt a betöltetlen állásokkal együtt, ebből 235 a megyei tanács apparátusánál, míg 391 az alárendelt intézményeknél. A kormány által előírt megszorító intézkedések alapján a 2009. december 31-i statisztikai adatok alapján Hargita megye 325.127 létszámú lakosságához viszonyítva a megyei önkormányzat Hargita Megye Prefektusi Hivatalának leközlése alapján 456 állásra kellett csökkentse az intézményben dolgozók létszámát a 2010-es évi 63-as számú sürgősségi kormányrendelet alapján. Ugyanez a kormányrendelet a külső forrásokból pályázati úton elnyert összegek alapján lehetőséget biztosít a külső forrásokból pályázati úton elnyert összegek függvényében alkalmazásokra is. Így Hargita Megye Tanácsának a maximális létszámot, vagyis 10 alkalmazottat ítélt meg a prefektusi hivatal, mivel a költségvetését kiegészítve pályázati úton nyert projektek révén közel 80 millió euró plusz összeggel gazdálkodik az önkormányzat.

A megszorítások nem érintik a megyei önkormányzat oktatási, egészségügyi és szociális alintézményeit, ezek változatlanul fognak tovább működni.

Hargita Megye Tanácsának vezetősége amellett döntött, hogy nem leépítések révén, hanem átszervezésekkel oldja meg az állások csökkentését, így egyetlen család sem marad megélhetés nélkül ebben a gazdasági válság miatt amúgy is nehéz időszakban. Az átszervezés során megszüntették a betöltetlen állásokat és a megyei tanács saját apparátusát 214-re csökkentették. A megyei tanácsnak alárendelt intézmények 391 állását 240-re csökkentették, a Fejlesztési Ügynökséget pedig megszüntették, ennek alkalmazottai a megyei tanács saját apparátusán belül folytatják tevékenységüket.   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, november»
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774