Közelebb hozni a csíki lakossághoz a természeti értékeket

(0 Szavazat)10 megjelenítés

A tavalyi tevékenységekről és az ez évi elképzelésekről egyeztettek a Pogány-havas Kistérségi Társulás csíki-medencei és csíki-havasokbeli Natura 2000-es területeket adminisztráló fiókszervezetének április 12-i közgyűlésén, a csíkszeredai megyeházán.
A dr. Lányi Szabolcs egyetemi professzor elnökségével működő fiókszervezet célja közelebb hozni a lakossághoz a természeti értékeket, oly módon, hogy az érintettek a Natura 2000-es hálózathoz való tartozás hasznát is érezzék.

Demeter László biológus a fiókszervezet tudományos vezetőjeként beszámolt az elmúlt év tevékenységeiről, kiemelten az ember és a nagyragadozók közötti konfliktusmegelőzés kapcsán elindított folyamatokról. Így a Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000-es fiókszervezetének kezdeményezésére és aktív részvételével alakult meg Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportja, és egy európai uniós projekt részeként működik a Hargita megyei nagyragadozós platform. Nemrég kezdődött el a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) közreműködésével helyi vadgazdálkodási szakemberek képzése annak érdekében, hogy a medvével kapcsolatos sürgősségi esetekben helyi szinten közbe tudjanak lépni, és megelőzhessék a károkat, ugyanakkor folyamatban van a Csíki-medence medvepopulációjának tudományos  felmérése is.

A fiókszervezet partnerségével vesz rész Hargita Megye Tanácsa az ECO2GRASS elnevezésű LIFE projektben, amelyet idén nyújtottak be, és amely a Natura 2000-es területeken levő értékes gyepeken előállítható biomasszának az innovatív, gazdasági szempontból működőképes módon való felhasználását célozza.

Borboly Csaba, a fiókszervezet tagdíjának legnagyobb részét biztosító Hargita Megye Tanácsa elnökeként, az elkezdett tevékenységek finanszírozásának fontosságát hangsúlyozta.

– Az elmúlt időszakban tapasztalhattuk, hogy hiába várjuk a bukaresti megoldást a problémáinkra – gondolok itt kiemelten a Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó medvekárokra. Ezért helyi szinten kell lépnünk, ugyanakkor hangsúlyosan jelen kell lennünk Brüsszelben is, hogy felhívjuk az Európai Unió figyelmét sajátos helyzetünkre. A Pogány-havas Kistérségi Társulás fiókszervezetének számos fontos kezdeményezése van a témában, és azon egyedülálló, példamutató tevékenységek támogatásával, amelyek a különböző területek szakembereinek összefogásával valósulnak meg, eredményeket érhetünk el helyben is –  fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2019. április 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774