Jó ütemben fejlődik a csíkkarcfalvi gazdaság

Mobil fejőgépet vásároltak a támogatásból

(0 Szavazat)92 megjelenítés

A Csíkkarcfalvi Szarvasmarha- és Juhtenyésztő Egyesület mobil fejőgépet és áramfejlesztő készüléket vásárolt Hargita Megye Tanácsa támogatásából. Az idei évben pályázati kiírásán keresztül összesen 130 ezer lej vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatást kínált a Hargita megyei állattenyésztő egyesületek tevékenységének fejlesztésére a megye tanács Vidékfejlesztési Egyesülete (http://bit.ly/2z0voXU). 

Az átadáson a helyi gazdák mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gábor Tibor polgármester és Szőcs László alpolgármester is. Bartalis Attila a karcfalvi gazdaegyesület elnöke számolt be a helyi tejbegyűjtő felszereléséről. Mint mondta a létrehozott csarnokba tavaly sikerült vásárolni tejhűtőtartályt és a minőséget ellenőrző úgy nevezett ecomilk készüléket. A továbbiakban is szeretnék pályázatból bővíteni a csarnokot, hiszen jó irányba indult el a fejlesztés. A mostani pályázat önrészét pedig sikerült kigazdálkodniuk az előző fejlesztéseknek köszönhetően. A pályázati dokumentáció összeállításában a Felcsík Kistérségi Társulás is segített. – Olyan fekvésű és adottságú legelőink vannak, amelyet a svájciak is megirigyelhetnek. A jövőben azon dolgozunk, hogy meg is irigyeljék, és mintaszerű legeltetést folytassunk – tette hozzá Bartalis Attila. Az egyesüet több mint száz tehénnel számol, a karcfalvi tejállomány pedig jó irányba alakul. A helyi gazdák is egyre inkább figyelnek a szarvasmarha állományra. Ugyanakkor továbbra is problémát jelentenek a medvék támadásai.

Szóba került a Madicsa-fürdői villamosítás is, amely jól halad. A helyszínen találhatóak már a villanyoszlopok, amelyeket a helyükre is állítanak. Ennek kapcsán a megyeelnök és az egyesület tagjai a jövőben a közelben lévő esztenát és a fürdőt turista látványosságként igyekeznek összekapcsolni. Karcfalván alakúlhatna meg az első látványesztena, amely a fürdővel összekapcsolva nagy letőségeket rejt a község számára.

Erről Borboly Csaba megyeelnök és Bartalis Attila a közösségi oldalon is beszámolt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1452308451483200/

Csíkszereda, 2017. december 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, december»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774