„Járd ki lábam, járd ki most!” – Néptáncoktatás az óvodában

A székelyudvarhelyi Csicsergő Egyesület közleménye

(0 Szavazat)10 megjelenítés

    A székelyudvarhelyi Csicsergő Egyesület Hargita Megye Tanácsa népviseletek támogatási programjában lábbelikre pályázott, a „Járd ki lábam, járd ki most!” Néptáncoktatás az óvodában” című projektjével, és az elnyert 5000 lejes összértékű támogatásból hagyományos keményszárú bőrcsizmákat és lányka-, valamint női karaktercipőket vásárolt.

        Az ünnepélyes átadásra 2018. október 26-án került sor a Csicsergő Tagóvodában, ahol a Cinege-csoport gyerekei Lázár Csilla és Dániel Rita Csilla óvónők vezetésével szüreti népszokásokat, játékokat, táncokat mutattak be a napközi otthon gyerek és szülőközösségének. A szüreti mulatságon és az ezt követő táncházon, a gyerekek és pedagógusok büszkén ropták a táncot az új lábbelikben.

      Azért fogalmazódott meg bennünk egy ilyen kulturális – hagyományőrző projektnek a megszervezése, mivel a hagyományéltetés leginkább a mozgásos-, dalos, táncos játékokban közelíthető meg leginkább az óvodás korosztály számára. Az óvodai néptánctanulás alapélménye a közösségi élmény. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyenge mozgáskoordinációs készséggel rendelkező gyermekek is látványosan, hamarabb fejlődnek a tevékenységek során.

   Akik már óvodás korukban megízlelik a közös dal és játék boldogságát, megőrzik ezt a kedvet a későbbiekben is, és nem zárkóznak el attól, ami népi és nemzeti, a szavak legnemesebb értelmében. Célunk, a gyermek cselekvésrendszerén keresztül olyan, a későbbi életre is meghatározó élmények adása, amelyek a szülőföldhöz, a társakhoz való érzelmi kötődést alapozzák meg – nyilatkozta László Ildikó óvónő, a program felelőse.

A Csicsergő Egyesület ezúton is köszönetét fejezi ki Hargita Megye Tanácsának, melynek támogatásával gazdagodott az óvoda népviseleti eszköztára.

A rendezvényen a megyei tanács képviseletében Berde László tanácsos vett részt.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774