Idén is várják a kiskertészeket

Március 14-ig lehet jelentkezni a programba

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejélesztési Egyesülete ismét meghirdeti Kiskertész programját a IV-VII. osztályos diákok és osztályok számára zöldségeskert létrehozása céljából.

A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni.

Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest.

A Kiskertész program keretében azok a diákok igényelhetik a vetőcsomagokat – hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla, spenót -, akik otthon szeretnék létrehozni saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen szeretnék az iskola zöldségeskertjében kipróbálni a kertészkedést.

A vetőmagok igénylésének leadási határideje március 14. A vetőcsomagok kiosztása az igénylések alapján április 15-ig történik meg, ekkor a diákok útmutatást és hasznos információkat kapnak a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan. Az elvégzett munkáról, észrevételeiket, tapasztalataikat, gondolataikat egy pár sorban megfogalmazva szintén eljuttatják az egyesület e-mail címeinek egyikére, vagy a megadott postai címre. A fényképes beszámolókat június 15-ig várjuk. A diákok illetve osztályok az elvetett magokat gondozzák, a munkavégzés folyamatáról fényképeket készítenek, amelyeket augusztus 31-ig beküldenek a Vidékfejlesztési Egyesülethez. A beküldött beszámolók alapján egy szakemberekből álló bizottság kiválasztja azokat a diákokat, akik a legmagasabb osztályzatot kapják a beküldött fényképes beszámolókra és akiknek a kiskertjét a helyszínen is megtekintik.

A Kiskertész program keretében idén is meghirdetik a Facebook-os versenyt, ahol a kiskertet ábrázoló képre augusztus 31-ig legtöbb kedvelést gyűjtő személyt díjazzák.

A jelentkezési űrlap igényelhető a tanintézetekben, illetve letölthető az alábbi linkről:

https://hargitamegye.ro/upload/public/Kiskertesz_2019.pdf

– A Kiskertész programmal a fő célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti, értékbeli különbségét, elmélyüljön bennünk a (szülő)föld iránti szeretet – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– A Kiskertész programban több ezer gyerek vett és vesz részt. A program hozadékaként azt várjuk, hogy a gyerekek közül nem csak most a versenybe neveznek be és termesztenek zöldséget, hanem majd a nagybetűs életben is ezt fogják tenni – erről beszélt a megyeelnök a február 28-március 2. között a Garden Proiect Kft. és partnerei által második alkalommal megszervezett, konferenciával egybekötött kertészeti szakmai napokon Csíkmadarason. A megyeelnök arról is beszélt, hogy a Kiskertész programot a jövőben szeretnék kibővíteni, hogy a fiatalok ne csak zöldséget termesszenek, hanem gyümölcsöt is.

Egyik lelkes kiskertészünk mesél a tapasztalatairól:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1234711289909585/?v=1234711289909585

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója március elsején volt a Hargita Stúdió Aktuális c. műsorának vendége, ahol az aktuális pályázati kiírásokról beszélt:

https://www.facebook.com/watch/?v=2286325911579963

A kitöltött űrlapokat március 14-ig kérjük elküldeni a következő e-mailcímre: karikascsilla@hargitamegye.ro vagy a következő postai címre: Csíkszereda, Szabadság tér, 5. szám, II. emelet, 244-es iroda, irányítószám: 530140. Bővebb információ a 0740 169 850-es telefonszámon igényelhető.

Tavaly decemberben a megyeházán volt a Kiskertész program kiértékelése, ahol láthattuk a gyerekek örömteli arcát, akik kerékpárt, vagy az iskolák fóliasátrat nyertek.

A korábbi évekről szóló hírek, fotók megtekinthetőek a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/kiskerteszprogram/

Csíkszereda, 2019. március 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774