Hitében erős közösség biztosítja Székelyföld jövőjét

Az aradi vértanúkra és a vallásszabadság kinyilvánítására emlékeztek Korondon

(0 Szavazat)16 megjelenítés

Kopjafát és székely zászlót szenteltek Korondon október 6-án, azon az ünnepségen, ahol az aradi vértanúkra és a vallásszabadság kinyilvánítására emlékezett az unitárius közösség. Az ünnepségen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Az ünnepi istentiszteletet Kovács István unitárius lelkész celebrálta.

A megyeelnök elmondta, fontosnak tartotta, hogy jelen legyen, hiszen amit a korondi unitárius egyházközösség tesz, nemcsak egy szép esemény, hanem egy bátor cselekedet. Október 6-a van, és megemlékezünk azokról a vértanúkról, akik nem lettek árulóvá, hanem továbbvitték a nemzeti összefogás gondolatát. Október 6-a és a 450 éves évforduló összefüggő események, hiszen amit ezelőtt 450 évvel kimondtak Tordán, meghatározza az egyetemes magyar történelmet és mindannyiunk életét, fogalmazott Borboly Csaba. A korondiak kopfaját állítanak, és vállalják a szimbólumainkért vívott harc folytatását. Ha feladjuk a harcot, az utánunk következő nemzedék számára nem lesz más út, mint a beolvadás vagy az elvándorlás, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki gratulált a közösségnek a bátor kiállásért. A bajokon összefogással, szolidaritással lehet túllépni, tette hozzá, és bizalmának adott hangot, hogy hitében erős közösségként gondolkodunk tovább. Hiszünk a család intézményében, és abban, hogy hittel közösségeinket meg tudjuk tartani. Így lesz jövő Székelyföldön, tette hozzá. A korondi hulladékátrakó állomás ügyét is említette beszédében, és mint mondta, reméli, hogy közös akarattal meg tudják oldani. Mindent bajt együtt kell megbeszélni, a cirkusz, a fenyegetés, ahogy az aradi vértanúk esetében sem, most sem fog eredményt hozni, mondta.

– Magyar ember magyar ember ellen nem a karhatalmat használva kell érdeket érvényesítsen. Magyar ember a magyar emberrel nem kell szembeálljon, hanem mellé kell álljon, és ebben van nagy szerepük történelmi magyar egyházainknak. Meg kell tanuljuk, hogy a gondjainkat nem Bécsből vagy Bukarestből fogják megoldani, hanem a közösségen belül kell megoldjuk. Kitartással, türelemmel és az egymás iránti szeretettel ezt meg tudjuk tenni. Ma egy nagyon fontos követ tettek le a korondiak a székelyföldi magyarság életében, és további kitartást kívánok a munkájukhoz – mondta Borboly Csaba.

Katona Mihály polgármester azt mondta, mindannyian álmodják a jövőt, és próbálnak tenni a közösségért az önkormányzati és a civil szervezeti vezetőkkel és minden jóakaratú emberrel. Közösen dolgozva tudnak elérni eredményeket, és bebizonyítani, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Ha összefogunk, nem tudnak megrendíteni, és ehhez szükség van a történelmi egyházak támogatására, mondta a polgármester, aki megköszönte a megyei tanácsnak a pályázati programján keresztül nyújtott egyháztámogatást.

Borboly Csaba közösségi oldalán élőben jelentkezett az ünnepségről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2165340497023261/?__xts__[0]=68.ARBiozIwkf-DrApV3jK1Gb8yzKgnDm6QLyCE0QrIApPNRyn1CIrG7kuoM4X8adhVdpci5sK3enBbNkXhoq1vS9PAaUVr_LAlbXohrF-kW81LbNFtq6oFrmYDVS_t4FNFGC_iPUr9skdcCQxF_Z8JL6npyLzBEdwYYCppIdJBGBNVypoVZNOrpg&__tn__=-R

Csíkszereda, 2018. október 6.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774