Helikopter leszállópálya és sürgősségi egység épül a csíkszeredai kórház mellett

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Leszállópályát és sürgősségi egységet hoznak létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellett, többek között erről döntött április 16-i rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa. A csíkszeredai megyeházán megtartott tanácsülésen ezen kívül költségvetés-módosításról, a Régiók Bizottságával közösen szervezett rendezvényről is döntöttek, de bemutatta Barabás Csaba elnöki kabinetvezető a Mária-út projektjének fejleményeit is. 

A régi terveket, miszerint a kórház melletti teniszpályát alakítják át, nem megvalósítható, így európai uniós finanszírozással az intézmény mellett helikopter leszállópályát és sürgősségi egységet építenek, ismertette a részleteket Borboly Csaba megyeelnök. A finanszírozásra a Regionális Operatív Program keretében pályáztak, a projekt összértéke több mint 8 millió lej, amit a program 8-as tengelye támogat, mondta Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke. A technikai részleteket Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese ismertette, miszerint 25x25 m-es leszállópályát építenek, amelynek a világítását is megoldják, hogy nappal és éjszaka is lehessen üzemeltetni. A projekt a belső bekötőút megépítését is tartalmazza, amely biztosítja a közlekedést a kórház és a leszállópálya között, illetve számos eszközt vásárolnak a sürgősségi egység felszereléshez. A projekt futamideje 48 hónap, teljes értéke 8 051 318 lej, amelyből az EU-s finanszírozás értéke 6 700 260 lej, az önrész pedig 1 351 058 lej. A megyei tanács elfogadta a projektet, annak megalapozási tanulmányát, illetve költségvetését.

A biodiverzitás, az európai uniós irányelvek gyakorlatba ültetése témakörökben szervez a megyei tanács konferenciát Tusnádfürdőn a Régiók Bizottságával közösen, az erre vonatkozó előírásokkal is egyetértettek a tanácstagok.

Költségvetés-módosításról is szavazott a megyei tanács, erre egyéb tételek mellett azért is volt szükség, hogy vissza tudják állítani a járhatóságot azokon a megyei utakon, amelyek beszakadtak. Ezt a tartalékalapból finanszírozzák, a sürgősséget az indokolta, hogy tudják elindítani a munkálatok kivitelezéséhez szükséges közbeszerzési eljárást. Ezenkívül hatezer lej támogatást szavaztak meg a kányádi iskolának, ugyanis ez az az egyik Hargita megyei község, amely a legkisebb költségvetéssel gazdálkodik, ami számos nehézséget okoz, többek között szolgáltatások visszamondásához is vezetett, számolt be a testületnek Bíró Barna Botond alelnök.

Elfogadta a testület Lőrincz Csilla RMDSZ-es tanácsos lemondását, aki Bukarestben folytatja munkáját, illetve megszavazták, hogy a versenyvizsga kiírásáig Cilip Árpád töltse be ideiglenesen Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetői tisztségét.

Barabás Csaba bemutatta a Mária-út projekt fejleményeit, illetve kiosztották a tanácsosoknak a zarándokúton használandó útlevél egy-egy példányát. Ahogy a kabinetvezető fogalmazott, az őszi tervek mára megvalósításokká váltak, a Mária-út utolsó 100 km-e megtehető gyalogosan, kerékpáron vagy lóhátón. A projekt részleteit sajtótájékoztatón ismertették április 16-án délelőtt.

Csíkszereda, 2018. április 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, december»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774