Hargita megyét és az együttműködési lehetőséget mutatta be Magyarországon Borboly Csaba

Részt vett a Vas megyei önkormányzat ülésén Hargita Megye Tanácsának elnöke

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Magyarországra látogatott az elmúlt napokban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ez alkalommal több testvérmegyébe is ellátogatott. A megyeelnök Vas, Bács-Kiskun és Békés megyékbe tett látogatást. Április 9-én részt vett Vas megye önkormányzatának ülésén, ahol bemutatta Hargita megyét, és az együttműködési lehetőségekről tárgyalt Majthényi László elnökkel, illetve a közgyűlés tagjaival. 

Jelentős gazdaságfejlesztési kezdeményezések indultak el Hargita megyében, mint a madéfalvi, csíkszentsimoni ipari parkok létesítése. A tavaly indult útjára a székelyudvarhelyi inkubátorház, amelynek kapacitását rövid három hónap alatt teljes lefödték újonnan induló cégek. További, megfelelő szakágazati inkubátorházak létesítését tervezik Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Székelykeresztúron, számolt be a Hargita megyei gazdaság fejlesztéséről a megyeelnök.

Egy másik fontos együttműködési lehetőség a magyarországi gazdasági szférával, az erdélyi közberuházásokon való részvétel, hisz csak Hargita megyében a megyei önkormányzat beruházásai meghaladják a 30 millió eurót, tehát ha például Maros és Kovászna megyét is számoljuk, akkor több mint 100 millió euró érték beruházásról beszélünk, részletezte a testvérmegyék képviselőinek Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Továbbá beszámolt a Székely termék mozgalomról, a biodiverzitásban rejlő lehetőségekről, illetve arról beszéltek, hogy a turizmus, az idegenforgalom fellendítésében nagyban tudják segíteni egymást a testvérmegyék.

A Bács-Kiskun megyével való együttműködés már sok éves hagyományra tekint vissza, a magyarországi megyéből több éve érkeznek orvosok Hargita megyébe, ahol ingyenes vizsgálatokat végeznek a lakosság egészségi állapotának felmérése érdekében. Ez alkalommal Borboly Csaba és Rideg László elnökök azokról a rendezvényekről egyeztettek, amelyekre meghívják a testvérmegyék képviseletét, Csík térségét tekintve szó esett az Ezer Székely Leány Napjáról, illetve a pünkösdi búcsúról, és a pünkösd hétfői szabadtéri lovas rendezvényről, amelyet közösen szerveznének.

Békés megyében április 6-án Zalai Mihály elnökkel és Tolnai Péter alelnökkel egyeztetett Borboly Csaba, ahol elsősorban a turizmusban rejlő lehetőségekről tárgyaltak, illetve hogy ezen a téren hogyan tudja segíteni egymást a két testvérmegye. A turizmus fellendítésére dolgoznának ki, az országhatáron átívelő közös kampányt, olyan programcsomagokat, amelyek mindkét megyét érintik, mindkét térségbe vendégeket vonzanak. Együttműködnének a két megye tűzoltó alakulatai is, illetve meghívták Hargita megyét a Békés megyei megyenapra, amely tematikájában a megyei értéktárra épül. Ezenkívül más szakterületeken is felmérik a testvérmegyei kapcsolatokat, és a Békés megyeiek eljönnek Hargita megyében tanulmányozni az itteni helyi piacot, egyeztettek az elöljárók. 

Csíkszereda, 2018. április 9. 


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, január»
hkscpsv
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774