Hargita Megye Tanácsa számos beruházása akadt el a jelentkező cégek hiányában

Borboly Csaba: a kormány rossz gazdaságpolitikája és a munkaerőhiány miatt nincsenek jelentkezők a közbeszerzésekre

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Több nagy projekt is elakadt annak okán, hogy Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett közbeszerzésekre nincsenek jelentkező cégek. Számos olyan, a megye számára fontos beruházások vannak, amelyre többszöri kiírásra sem érkezett egyetlen ajánlat sem. A megyei tanács alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bővítésének és átalakításának befejezési munkálataira a harmadik kiírásra sem volt jelentkező cég. 

A tüdőgyógyászati és fertőző osztályoknak helyet adó új kórházépület megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére pedig a második kiírásra sem volt jelentkező cég. A Nagy Laji – dombjára szánt ötödik, négy lakrészt magába foglaló orvoslakás tervezése és kivitelezése jelenleg másodikszor van meghirdetve, amelyre március 6-ig várják az ajánlatokat. A járdaprogramban szereplő Ditróban és Csomafalvára elképzelt járdák kivitelezésére a megyei utak mentén, szintén egy építő cég sem jelentkezett, ezekre második alkalommal is újra ki kell írni a közbeszerzést. Hasonlóan a zetelaki járdaprogramra két közbeszerzést indított a megyei tanács az előző céggel történt szerződésbontást követően. Az előző kivitelezés helyreállítási munkálataira a harmadik kiírást követően tudott a megyei tanács szerződést kötni, míg a befejezési munkálatokra két kiírást követően sem volt jelentkező, így azt harmadikszor is szükséges lesz közbeszereztetni. A 126-os jelzésű megyei út Vasláb és Gyergyóújfalu közötti szakaszának felújítását követően Vaslábon a vasútátkelő kiépítését külön kell közbeszereztetni, hiszen a jelentkező cég a Román Vasúti Hatóság engedélyével is rendelkeznie kell a speciális munkálatokat igénylő kivitelezésre. Erre közbeszerzésre kétszeri kiírásra sem jelentkezett cég, harmadik kiírásra növelt értékkel hirdetik újra meg. A Gagy keresztje fele vezető 136-os megyei út 600 méteres szakaszának felújítására sem volt jelentkező. Harmadik kiírásra idén növelik a szakaszt, így Gagytól egészen a megyehatárig hirdetik meg a munkálatokat, így a remények szerint a növelt összeg okán már lesz jelentkező cég is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nehéz helyzetbe került a megyei tanács, hiszen sok, a helyiek és a megye számára is fontos beruházás nem halad, mivel nincs, aki elvégezze a munkálatokat. – Korábban az utász cégek harca is kedvezőtlenül érintette a megye közbeszerzéseit, hiszen a nagyobb cégek olyan kis áron vitték el a közbeszerzéseket, amelyeket a kisebb cégek nem engedhettek meg maguknak, később pedig a nagy cégek a sok munkának köszönhetően nem tudják tartani a kivitelezési határidőket. A kormány kaotikus gazdaságpolitikája sem segít ezen, a cégek nem készültek fel rá, hogy a minimálbér ilyen mértékben emelkedni fog, az alkalmazottakat már nem tudják megfizetni, így nagy az elvándorlás. Nincs ki elvégezze a munkát – tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa beruházásai a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon böngészhetőek.

Az aktuális közbeszerzések az alábbi linken:

http://achizitiipublice.judetulharghita.ro/achizitiipublice

Csíkszereda, 2019. február 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774