Gyorsítani kell a Hargita–Bákó-határvita rendezését

A bákói prefektus felszólította a dormánfalviakat a határozatuk visszavonására

(0 Szavazat)12 megjelenítés

Borboly Csaba arra „biztatja” Andrei Jean-Adriant, Hargita megye prefektusát, hogy gyorsítsa fel a két megye határvitájának rendezését. Hargita Megye Tanácsának elnöke ezzel arra az átiratra reagált, amelyet Bákó Megye Prefektusi Hivatalától kapott június 4-én, válaszként korábbi levelére (mellékelve), és amelyben a bákói kormánymegbízott arról értesíti, hogy ugyanaznap felszólította a dormánfalvi önkormányzatot az úzvölgyi temető közvagyonba vételére vonatkozó március 29-i határozatának visszavonására. A Bákó megyei prefektus hivatkozik a kormány 2010-es rendeletére, amelyben az úzvölgyi temető Csíkszentmárton közvagyonának részeként szerepel.

A kormánymegbízott arról is értesítette Hargita Megye Tanácsát, hogy elkezdték a procedúrát annak a közös bizottságnak a felállításáról, amelynek feladata a Hargita és Bákó megye közti határ „véglegesítése”.

A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy az RMDSZ fellépése, Kelemen Hunor szövetségi elnök és a Hargita megyei szenátorok és képviselők kemény kiállása, az összefogás is kellett ahhoz, hogy a román kormány intézményei sorra rámutassanak a dormánfalviak törvénytelenségére. Ugyanakkor köszönetét fejezi ki a civileknek a kiállásért, illetve mindazoknak, akik vállalták a kemény, szívós munkát civil szervezeti képviselőként, lelkészként, vállalkozóként.

A Bákó megyei prefektus átirata nyomán eggyel nőtt azoknak a dokumentumoknak a száma, amelyeket kormányzati intézmények bocsátottak ki, megállapítva a dormánfalvi önkormányzat úzvölgyi katonai temetőben végzett építkezésének törvénytelenségét. Korábban a művelődési minisztérium, a védelmi tárca és a Bákó megyei építkezési felügyelőség is illegálisnak minősítette a dormánfalvi önkormányzat úzvölgyi építkezését, majd a Bákó megyei kataszteri hivatal szintén a törvénytelenség kiigazítására szólította fel a moldvai város vezetőségét. Ráadásul a munkálatok közbeszerzése sincs rendben.

„Most, hogy láthatja, hogy a Bákó megyei kollégája szerint is Hargita megyéhez tartozik Úzvölgye, felkérem Andrei Jean-Adrian prefektus urat, hogy tartsa a lépést, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a határvita rendeződjék – jelentette ki Borboly Csaba. – Mint korábban is hangsúlyoztam, ugyanaz a törvény kell hogy érvényes legyen Bákó megyében is, mint Hargita megyében, a román állam hatóságai nem engedhetik meg maguknak, hogy kettős mércét alkalmazzanak” – tette hozzá a székelyföldi elöljáró.

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere jó hírnek nevezte, hogy a Bákó megyei prefektus is látta: „az igazság nem a dormánfalvi önkormányzat oldalán van”. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy a moldvai város vezetői „túllihegték” a témát, és talán már bánják ezt. „Sok pluszmunkát adtak nekünk a temetőfoglalással, de remélem, ez a döntés közelebb visz minket a megoldáshoz” – válaszolta kérdésünkre Gergely András.

Az úzvölgyi ügyről bővebb információ található a http://uz.hargitamegye.ro honlapon.

 

Csíkszereda, 2019. június 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774