Folytatják a sürgősségi kórház fejlesztéseit és a megyei utak kiépítését Csík-térségben

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Nagyszabású fejlesztéseket, beruházásokat és tervezéseket foglal magában Hargita Megye Tanácsa idei költségvetése, amelyet január 30-án Székelydályán fogadott el a testület. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a közösségi oldalon számolt be az ez évi csíki fejlesztésekről Becze István megyei tanácsossal, Karda Róbert polgármesterrel és Albert Alfonz Pál alpolgármesterrel a csíkszentdomokosi falugyűlést követően.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1500615829985795/

Csík térségében folytatják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéseit. A múlt évben elkezdett munkálatokat idén szeretnék befejezni, és cél a műtétek és más tevékenységek szolgáltatásainak továbbfejlesztése. Idén a beruházási és rendezési tervek közbeszerzésére készülnek. A megyeelnök beszámolója szerint a célok között szerepel újabb orvoslakások építése, a helikopter-leszállópálya megépítése és a tüdő- és fertőzőosztály elköltöztetése Csíksomlyóról. Mint ismeretes, a hosszú távú cél a kórház kettes kategóriába sorolása (http://bit.ly/2FJw98m).

A megyei utak fejlesztése terén is sok munkálatot végeznek el idén. Az év első felében, tavasszal folytatják a 123E jelzésű pálfalvi út építését. A több mint öt kilométeres szakasz felújítását idén befejezi a kivitelező (http://bit.ly/2BW2wy8). A csicsói Olt-híd befejezésének hatodik kiírására most már jelentkezett egy brassói cég, amellyel a napokban írják alá a szerződést (http://bit.ly/2EjEvXn). A Gyimesekben az árvizek által tönkretett három híd véglegesen elkészül Bükkhavaspatakán a 127A jelzésű megyei úton (http://bit.ly/2saQmBQ).

A második félévben a kormány által biztosított összegből elkezdődhet az árvízkárok helyrehozatala a Bükkhavaspataka felé vezető, 127A jelzésű úton közel 19 kilométeren (http://bit.ly/2nEUDch), továbbá a 127B jelzésű út két és fél kilométeres szakaszán, a Jávárdi patak mentén (http://bit.ly/2EHhRG2). Jelenleg tervezés alatt van a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei út, így az év második felében elkezdődik a kivitelezés a több mint öt kilométeres szakaszon (http://bit.ly/2nBNY2u). Idén elkészülnek a 113B jelzésű, Szent Anna-tó felé vezető út tervezésével is, ezt követően kezdődhet el a közel 11 kilométeres út felújítása (http://bit.ly/2GKO1B7). Készülnek a tervek a 123-as megyei útra is Úzvölgye felé. 14 és fél kilométer felújítása kezdődhet el idén (http://bit.ly/2EGfHGJ).

Egybefüggő aszfaltrétegek készítésére idén is sor kerül nyári karbantartásból. A tervek szerint a megyében 2020-ig összesen közel száz kilométer egybefüggő aszfaltréteget terítenek le. Csík térségében a 125-ösön, Csíkszentdomokos–Balánbánya–Kovácspéter irányában tennék rendbe az utat. Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás között úgyszintén, akárcsak a 124-esen Csíkvacsárcsi és Csíkszentmihály, valamint Csíkszentmihály és Csíkszépvíz között. A 123F jelzésű úton pedig Csicsó és Csaracsó között, a 123C jelzésű út mentén Fitód felé, valamint Csíkszentgyörgy és Pottyond között. A 123B jelzésű úton Csíkszentmárton és Bánkfalva között, a Kászonok vidékén pedig a 121G jelzésű úton is egybefüggő aszfaltréteget terítenek le.

Borboly Csaba szerint annak ellenére, hogy idén 39 millió lejjel kevesebb pénzből gazdálkodik a megyei tanács, nem torpannak meg a fejlesztések, munkás év áll a megyei tanács előtt. A megyeelnök ugyanakkor a helyiek támogatására is számít adott beruházások mentén, hogy a kivitelező cégek prioritásként kezeljék a megyében zajló fejlesztéseket és betartsák a határidőket.

A megyei tanács beruházásairól részletes információt és az előrelépéseket a beruházások.hargitamegye.ro oldalon lehet nyomon követni.

Csíkszereda, 2018. február 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774