Előrelépés az emberi élet védelmének ügyében

Egy éve voltak a székelyföldi gazdák és közösségi vezetők Bukarestben

(0 Szavazat)16 megjelenítés

- Jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium a medvepopuláció menedzsmentjére vonatkozó akciótervet, s ha tartják a benne vállaltakat, egy éven belül ki kell dolgoznia a minisztériumnak a személyi áldozatok kártérítési rendszerét. Egy fontos előrelépésről van szó, úgy gondolom, hogy a tavalyi és idei erőfeszítéseink meghozták, meghozzák a várt eredmény. A menedzsment terv eredeti verziójában szereplő hároméves határidőnek hat hónapra való csökkentését Hargita Megye Tanácsa kérte (az erre vonatkozó dokumentum itt tanulmányozható), a végső dokumentumban egy év szerepel - nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A megyeelnök a témában történt vitákon, sajtónyilatkozatokban számtalanszor felhívta a figyelmét a központi hatóságoknak, hogy a medvetámadások áldozatait is megilleti a kárpótlás, akárcsak az államot (egy medve önvédelemből történő elpusztítása esetén az állam akár 40 000 euró kártérítést is kiszabhat), ez ügyben törvénymódosító javaslatait 2018 márciusában elküldte a romániai szenátus környezetvédelmi bizottsága elnökének.

- Sikerült megértetni a minisztériummal, hogy ez sürgős, hisz már az idei évben öt sérültje van Hargita megyében a medvetámadásoknak, a legutóbbi a hétvégén történt, egy személyt harapott meg a medve, akit a maroshévízi kórházban ápolnak, szerencsére állapota nem súlyos - tájékoztatott a megyeelnök.

A jóváhagyott menedzsment terv számos olyan intézkedést ír elő, amelyek szükségességét Hargita Megye Tanácsa és a vele partnerségben dolgozó vadgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó civilszervezetek javasoltak. Ilyen a támogatási rendszer és a Natura 2000-es kompenzációs rendszer, az emberi életet, biztonságot, egészséget veszélyeztető egyedek pontszerű befogása vagy kiemelése, a sürgősségi beavatkozások helyi szintű ellátásához szükséges törvényi háttér kidolgozása, a kárpótlási és támogatási rendszer átláthatóságának és operativitásának biztosítása, valamint a megelőző tevékenységek támogatása.

Csíkszereda, 2018. július 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, november»
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774