Egyre nagyobb figyelmet kapnak a gazdák és hagyományos termékeik

Bognyeső és Gazdanap Csomafalván

(0 Szavazat)12 megjelenítés

Megnyitották Gyergyócsomafalván a már hagyományossá vált Bognyeső éa Gazdanapot, az október 6-i rendezvény a gazdák találkozására és a helyi termékek bemutatkozására ad lehetőséget. A rendezvény megnyitóján jelen volt Bende Sándor parlamenti képviselő, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök, illetve Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere.

Köszöntőjében Márton László Szilárd arról a türelemről beszélt, amelyet példaként állítanak elénk a gazdák, hiszen türelmük bizonyítéka az, ahogy a földeket megművelik, az állatokat nevelik. A természetben a folyamatokat nem lehet siettetni, és nem is kell, így tudnak előállítani egészséges termékeket, tette hozzá a polgármester, aki köszönetet mondott a gazdáknak azért, hogy évről évre megművelik a csomafalvi földeket.

Az Újfalu-Vasláb útszakasz felújításával hamarabb el lehet jutni Csíkszeredából Csomafalvára, mondta Borboly Csaba, aki reményének adott hangot, hogy ez lehetőséget nyújt a turistáknak, a vállalkozóknak, akik csomafalvi termékeket akarnak vásárolni. Nagyon fontos, hogy mit terem a föld, mi van az erdőben, és hogyan neveljük állatainkat, fejtette ki a megyeelnök, aki úgy fogalmazott, reméli, hogy a figyelem egyre inkább a gazdákra irányul. Az egészséges élelmiszerek Európa szinten is egyre nagyobb figyelmet kapnak, tette hozzá, ami jogszabályi alátámasztásokat és anyagi forrásokat is von maga után. Egyre inkább visszatérünk a türelemmel és szeretettel előállított hagyományos termékekhez, visszatérünk a gyökereinkhez, mondta Borboly Csaba. Mint kifejtette, ez a gazdanap is erről szól, és reméli, ösztönzően hat a fiatalokra, hogy a szülőktől átvegyék a gazdaságot és tovább vigyék. Ez a jövő, mondta a megyeelnök, nagy lehetőség van a mezőgazdaságban összekötve a vendéglátással. Csomafalva mindkét területen tud alakítani, növelni kell a község turisztikai potenciálját, előnyt kovácsolni a természet adta örökségből, tette hozzá. Ebben a munkában kívánt a csomafalviaknak és az önkormányzat csapatának kitartást és egymást bíztatását.

A gazdálkodás soha nem volt könnyű feladat, de a csomafalviakat kitartásuk mindig segítette abban, hogy ezt a nemes feladatot el tudják látni, mondta Barti Tihamér, aki reményét fejezte ki, hogy az idei évet is eredményesen zárják a csomafalvi gazdák. A község számára fontos járdaprogramról elmondta a megyei tanács alelnöke, hogy még egy jóváhagyásra vár Bukarestből.

Bende Sándor köszöntőjében a hagyományaink megtartó erejéről, keresztény és erkölcsi értékeink fontosságáról beszélt.

Csomafalván a nap folyamán kisállat kiállítás, különböző versenyek és bemutatók, előadások várják az érdeklődőket, majd tábortűzzel zárul a gazdanap.

Csíkszereda, 2018. október 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774