Csóka Szilárd-Zsolt munkáit láthatják a megyeházán

Festészeti kiállítás nyílt a Megyeháza Galériában

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Csóka Szilárd-Zsolt újabb kiállítását nyitották meg február 9-én, pénteken délután a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A művészt második alkalommal látja vendégül a galéria, 2016-ban már bemutatkozott a csíkszeredai műkedvelő közönség előtt. A tárlatot Túros Eszter művészettörténész nyitotta meg, aki a marosvásárhelyi Csóka Szilárd-Zsolt festői mélységét, sorozatszerűen formáló képtereit emelte ki.

– Csóka Szilárd-Zsolt festői mélységeit, sorozatszerűen formálódó képtereit, az otthonosságig ismételt képtárgyait a sötétség anyagszerűsége, a festői színtörténések, tükröződések, a változó perspektívák teszik sajátossá. A metafizikus festészethez, absztrakt expresszionizmushoz közelítő tájképein már-már szürreális terek képződnek a festékfoltok, a változó intenzitású gesztusok, nyomok egymásnak feszüléseiből, oldásaiból és kötéseiből, a különböző vastagságú festékrétegek dinamikus egymásra hatásából, amelyek hol hívogatóan lágy harmóniába simulnak, hol pedig a heves gesztusokból, illetve az eltérő festői technikákból adódó fragmentáltságot eredményeznek – fogalmazott a megnyitón Túros Eszter művészettörténész.

Méltatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a képek terében kijelölt formák határai oldódnak, kopnak, kisimulnak, elfolynak és töredeznek, mind inkább távolodnak, és ezzel együtt mintha a tükröződések tisztulnának.

– A konkrét formáktól, zajoktól való elrugaszkodással, a magány csendjének, mitikus terének nyugalmában olyan elvont festői minőségek kerülnek előtérbe, amelyek reflexív ráhangolódásra provokálnak – summázta a művészettörténész.

Csóka Szilárd-Zsolt az elmúlt évek során egyéni kiállítással jelentkezett Csíkszereda mellett Kolozsváron, Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gödöllőn.

A kiállítás az elkövetkező hetekben a nap huszonnégy órájában megtekinthető a Megyeháza Galériában.

Csíkszereda, 2018. február 10.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, november»
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774