Borboly Csaba: Továbbra is fenntartjuk az emberi élet védelmének elsődlegességét

(0 Szavazat)19 megjelenítés

– Hiányoljuk a medvék azonosítására vonatkozó rendszer leírását, hisz ki az, akinek eszébe jut, sőt, ki az, akinek megfelelő eszköze van, hogy DNS-mintát, szőrmintát, vagy medvetalp méretet vegyen, mikor épp az életét vagy a jószágait menti. Tehát fenntartsuk az operativitás javításának szükségességét, és az emberi életre veszélyt jelentő egyedek esetében azonnali, megyei szinten kiadható kiemelési jóváhagyást kell bevezetni – foglalta össze a benyújtott javaslatok tartalmát Borboly Csaba. 

A romániai barnamedve populáció megőrzésére vonatkozó akcióterv előírja a medvepopuláció méretének tudományos felméréseken alapuló becslését, ami alapján zónákra osztanák fel a barnamedvék által benépesített területeket, majd az egyes zónákra megfelelő további intézkedéseket dolgoznak ki megfelelő szakemberekből alkotott munkacsoportok segítségével. Így megfelelőbb kárpótlási és megelőzési támogatási rendszert tudnak majd kidolgozni az agrártámogatásokhoz hasonlóan. A kártámogatások esetében az akcióterv előírja, hogy ennek előfeltétele az ajánlott megelőző intézkedések végrehajtása, amelyhez szükséges költségvetési alapokat a kormány kell biztosítsa. Lakossági tájékoztatást, az ökológiai folyosók biztosítását, a medvék természetes lakhelyére való gyümölcsfák ültetését, a kiegészítő élelmezés módját is előírja a közvitára bocsátott dokumentum. Megtiltja a hulladékot dézsmáló medvék turisztikai célra való felhasználását, megfelelő hulladékkezelést ír elő. Ugyanakkor az akcióterv tárgyalja a medveegyedek számának szabályozását is, ezt az adott területek maximális eltartási képességéhez igazítanák, és a konfliktuszónákban e fölött is jóváhagynák a veszélyes egyedek eltávolítását.

Összességében az akcióterv előírja a medvék optimális számának és természetes viselkedésének fenntartását, ehhez folyamatos felméréseket és intézkedéseket javasol.

Csíkszereda, 2018. május 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774