A vallásszabadság évfordulójára 45O gyümölcsfacsemetét ültettek el a Szentábrahámi Unitárius papi kertben

Vidékfejlesztés az egyházakkal közösen

(0 Szavazat)158 megjelenítés

A Szentábrahámi Unitárius Egyházközség szervezésében, Hargita Megye Tanácsa, valamint alárendeltségébe tartozó Vidékfejlesztési Egyesületének támogatásában, illetve a Szentábrahámi Gazdaszövetség, Szentábrahám Polgármesteri Hivatala és a Benedek Elek Általánis Iskola partnersgében szombaton, november 3-án összesen 450 őshonos gyümölcsfacsemetét ültettek el. 

A Hatos György, székelykeresztúri kertészmérnök szakmai irányításával a papi kertben elültetett facsemetékkel a vallásszabadság 450. évfordulójára emlékeznek. Berei István lelkész szerint, aki fát ültet az élni akar, illetve értéket akar hátrahagyni az utókornak, hiszen a facsemeték elültetésével az emlékállítás mellett a jövőbe vetett hitüket és megmaradásuk reményét erősítik. A Szentábrahámon élő családok a családjaiknak ültették el a csemetéket egy közös helyre, amely a közös összefogás eredménye is egyben.

Az eseményen jelen volt Bálint Benczédi Ferenc, unitárius püspök, Berei István lelkész, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, alelnök, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója, Lőrinczi Lajos esperes, Kolumbán Dávid megyei tanácsos, Simó Dezső Szabolcs polgármester, Majthényi Tamás a Győr-Moson-Sopron megyebeli Halászi település polgármestere, valamint a község lakói és a szomszéd települések lelkészei és hívei.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint történelmi egyházainknak nagy szerepe van településeink fejlesztésében és hagyományaink tovább örökítésében.  – Jó volt látni a kalákát. Örülök, hogy történelmi egyházaink is részt vesznek a vidékfejlesztésben. Ezért hoztuk létre a történelmi egyházainkat támogató programunkat, hiszünk benne, hogy az egyháznak nagy ereje van a közösségek összekovácsolásában és hozzájárulhatnak a vidékfejlesztéshez. A közösségi kertnek köszönhetően az őshonos gyümölcsfajtákat is sikerül megmenteni – tette hozzá Borboly Csaba.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint a facsemeték elültetésével a múltnak állítunk emléket, de a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintünk. Mint mondta, ahogyan az elültetett csemeték hosszú évek odafigyelése, gondoskodása nyomán adnak árnyékot, teremnek gyümölcsöt, úgy a mi életünkben is hosszú évekre kell terveznünk annak érdekében, hogy gyerekeinknek, az elkövetkező nemzedéknek jövőt biztosítsunk.

Berei István lelkész ugyanakkor köszönetet mondott a támogatók mellett mindazoknak, akik kivették részüket a munkából, Mátéfi Domokos és Kerestély István gondnokoknak, a Szentábrahámi Unitárius Nőszövetségnek, akik kürtős kaláccsal készültek, Nagy László, Szőcs Béla, Szabó Dezső vállalkozóknak, valamint a faluközösség lakóinak, hogy megtisztelték az eseményt és komolyan vették annak üzenetét, ezzel is megmutatva a közösség erejét, akik a szabadság, megmaradás érdekében tudnak együtt dolgozni egy szép jövőért.

A szép időben közös bográcsozással és nótázással ért véget az esemény.

Csíkszereda, 2018. november 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774