A jó együttműködést méltatták a történelmi egyházak képviselői a megyeházán

Évértékelőt tartottak – jövőt terveztek Hargita Megye Tanácsánál

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Megtartották év végi kiértékelőjüket a Hargita megyei felekezeti vezetők a megyeházán december 4-én, kedden. A jelenlevők a megyeháza márványtermében közösen foglalták össze az elmúlt év nehézségeit és megvalósításait, mérlegelték a 2018-as esztendőt, főbb megvalósításait, illetve a jövő évi terveikről is szó esett, a további szoros együttműködés jegyében.

Barti Tihamér alelnök megköszönte az idei évben azt az együttműködést, amit folytattunk, kiemelve a műemlékvédelmi programot, amely az idei évben is nagyon jól működött. Sokkal több igény volt, mint amennyit támogatni tudtunk, így a jövő év is kihívásokkal teli év lesz.

– Nagy szükség van arra a lelki és nem csak lelki munkára, amit önök végeznek, ahhoz, hogy közösségünk minél erősebb és egységesebb legyen, ezt érezzük nap mint nap – hangsúlyozta Barti Tihamér alelnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hitélet nélkül, a közösség megszervezése nélkül megyénkben sokkal több lenne a gond és probléma. Ezért is igyekszünk a megyei tanács részéről ebben a munkásságban lehetőségeinkhez mérten hozzájárulni, egyik kiemelt tevékenységünk az egyháztámogatási programunk – emelte ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki köszöntötte a jelen lévő Szentes Antal megyei tanácsost is.

– Ebben az évben a megyei tanács felelősségvállalása a többi pályázati lehetőséget is figyelembe véve több mint 1 millió euró feletti összeget tesz ki – nyomatékosította Borboly Csaba. Örömének adott hangot, hogy az idei évben sikerült az egyháztámogatási kiírásunkra ráerősíteni, amely által több olyan esemény, program valósult meg, amely segített a fiatalok összetartásában, nevelésében, ami az itthon maradásukhoz járul hozzá.

Az eseményről készült videó-összefoglaló itt tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1997246857025948

Az együttműködésért mondott köszönetet Tamás József püspök. Isten áldását kérte a megkezdett munkára, hogy továbbra is közösen tudjunk ezért a népért sokat tenni.

Szatmári Szilárd református lelkész az egyházmegye nevében megköszönte, hogy partnerként kezelték, és több ízben megkeresték és kikérték véleményüket döntések meghozatala előtt.

Simó Sándor lelkész-esperes elmondta, sehol Erdélyben nincs még egy ilyen megyevezetés, amely ekkora figyelmet fordít a történelmi egyházak támogatására. Ezért mondott köszönetet a jelen levő elnöknek és alelnöknek.

Az értékelő végén Lőrinczi Lajos unitárius esperes az elmúlt tíz év egyháztámogatásáért szólt a köszönet hangján.

A találkozó fénypontja a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Márton Áron-emlékérmek átadása volt, amelyet Varró Margit, a székelykeresztúri Berde Mózes Gimnázium igazgatója, Incze Sándor szépvízi kántor és Szécsi Mózes, a Székelyudvarhelyi Református Belvárosi Templom gondnoka vehetett át.

Varró Margit pedagógusi és intézményvezetői munkásságát Lakatos Sándor lelkész-vallástanár méltatta. Incze Sándor szépvízi kántort az október közepén szervezett több mint négyszáz tagú felcsíki kórustag római zarándoklatának megszervezéséért tüntették ki. A laudációt Imre Krisztina olvasta fel. Végül Szécsi Mózes laudációját Gede Ildikó lelkésztől hallhatták a jelenlévők. Az emléklapot, a Márton Áron-emlékérmet és a vele járó díjat Borboly Csaba megyeitanács-elnök nyújtotta át.

Az eseményen közreműködött a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a madéfalvi Schola összevont kórusa, Ványolós András vezetésével. Iochom Zsolt tolmácsolásában Reményik Sándor Az Ige c. verse hangzott el. A találkozó végén Tamás József püspök mondott áldást.

Az év végi kiértékelőről készült fotóalbum az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1869998963047478

Csíkszereda, 2018. december 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774