A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház idén saját laborral rendelkezhet

Tovább szélesítik a kórház szolgáltatási körét

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Megtartotta Hargita Megye Tanácsának testülete idei első soros ülését január 30-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán. Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a megyei tanács alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztését érintette. Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, hogy a jelenlegi laborszolgáltatások ki vannak szerződve, amely szolgáltatási szerződés idén áprilisban lejár. Ennek kapcsán döntött ma a testület, hogy egy saját labort alakítanak ki a kórháznak, amelyhez személyzetet is rendelnek. Mint azt a menedzser kiemelte, ez a korház alkalmazottainak, különösen a nem rég megalakult kutatócsoport tagjainak munkáját jelentősen megkönnyíti. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette azt is, hogy az RMDSZ parlamenti képviselete külön tételként fog letenni javaslatot a csíkszeredai kórház fejlesztésének támogatására. Sajnos a kórház bővítésének kivitelezésére a sokadik kiírásra sem jelentkezett kivitelező cég (előző közleményeink a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon).

Elfogadták a földcsuszamlások által megrongált hat megyei útszakasz helyreállításának műszaki szakvéleményét is. A rongálódások oka a minden út esetében a talajvíz, amely két agyagréteg közé kerülve elmozdította a domboldalt, amelyen a megyei útszakaszok is találhatóak. A műszaki szakvélemény a Lázárfalva közelében található, 113B jelzésű úton, a 131-en, Oklándtól Kovászna megye határa fele, Kissolymos közelében, a 134A jelzésű úton, a 136-on, Csekefalva közelében, Miklósfalva fele a 137A úton, valamint a tibódi, 134C úton keletkezett károkra vonatkozik. Mint azt Chiorean Adrian, a műszaki vezérigazgatóság vezetőhelyettese ismertette ezek a károk nem a rossz útmunkálatok miatt következtek be, hanem az esőzések által a talajba beszivárgott víz miatt, alakultak ki a földmozgások, hozzátéve, hogy van olyan szakasz, ahol az úttól 500 méterre azonosították a probléma forrását. Borboly Csaba ugyanakkor elmondta, hogy a munkálatok közbeszereztetése mentén mindenkire számít, hogy a feladatra legyen jelentkező cég, hiszen ezen útszakaszok fontosak a helyi lakosok számára, és el kell kerülni azt, hogy kivitelező hiányában egy-egy település elszigetelődjön. A munkálatokat az út alapozásától kezdik majd és a megfelelő vízelvezetés érdekében további átereszek és kis hidakat is beépítenek.

Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programjából támogatott, 2017-ben Madicsa-fürdőn megvalósított villamosítás részének átadását is megszavazta a testület Csíkkarcfalva javára. Borboly Csaba bizalmát fejezte ki, hogy az elkészült villanyhálózat jó szolgálatot teljesít majd a község által tervezett fejlesztésekhez.

A Homoródfürdőn található 23-as villát használatba adta át Hargita Megye Tanácsa Szentegyháza városának. Az elképzelések szerint mivel a város szerepel az országos turisztikai általános tervében, ezért forrásokat tud lehívni fejlesztésekre, amennyiben ez mégsem sikerül idén, úgy a megállapodás szerint jövőben visszakerül az ingatlan a megyei tanácshoz.

Csíkszereda, 2019. január 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774