„…A búza meséje…” – Csomortáni Gál László kiállítása

(0 Szavazat)8 megjelenítés

Csomortáni Gál László képzőművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia öszdöndíjasának nyílik egyéni kiállítása július 12-én, pénteken 18 órától Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában. A tárlatot Szatmári László nyitja meg. A kiállítás július 25-ig látogatható, a nap huszonnégy órájában.

A kiállító Csíkcsomortánban született a Csíksomlyói-hegy lábánál, és itt él ma is. Kis falu, amely fenyvesekkel körülölelve, igen regényesen fekszik. Szülőfalujában járt kisiskolásként és itt szerette meg a természetközeli élet rejtelmeit és csodás egyszerűségét. Saját bevallása szerint valósággal az erdőn nőtt fel és annyira közel engedte a rengeteg magához, hogy ma is a közelében és benne él. Művészeti tanulmányaimat a középiskolában Csíkszeredában kezdte és Nagyváradon a Képzőművészeti Egyetem szobrászat szakán teljesítette ki ösztöndíjasként. 2011-ben családot alapított szülőfalujában. Gézy Gáborral való megismerkedése és barátsága visszavezette a „régi” faluba, együtt élni a természettel, egyfajta megújult, tudatosan vállalt önellátó gazdálkodást tartani fent, amely nem pusztítja, hanem építi a tájat. Ez az életmód nemcsak tiszta élelmiszert, otthont nyújtó hagyományos székely parasztházat, nagycsaládot (három kisgyerek édesapja), nem létező számlákat, hanem emberhez méltó életet jelent. Régen a falusi közösségek mindent megtudtak termelni a fizikai javaktól a lelki és szellemi kincsekig. Ezzel a szellemi kinccsel találkozván, képzőművészete forrása a fák ősi mesélő képességének, erezetének, görcseinek, mély színeinek a felfedezése lett. Több százéves újjáépített faházban, több százéves fákra, deszkákra festve, erős ráhangolódással, mély ismeretséget és „testvéri” kapcsolatot alakított ki az idők rejtett üzeneteivel és a korok egymást igazgató folytonosságával. Ő maga erről így vall: „Alázattal együttműködve, a fák megmutatták csodás üzeneteiket számomra és boldogan továbbíthatom azoknak, akik még odafigyelnek a természet sugallataira. A képek hátteréből, mint népművészetünkből, az égvilágból, a fényből egy választ kapunk a felmerült témára”.

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként egy mély, rejtett, népi kultúra feltárására kapott lehetőséget. „Nagyon fontos, milyen képeket nézegetünk, mert tudatunk mindent feldolgoz és képességünk nem mindegy milyen üzeneteket tárol” – vallja Csomortáni Gál László.

Csíkszereda, 2019. július 10.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774