Az Európai Régiók Közgyűlése (AER) decemberben döntött a fiatalokat érintő hosszútávú álláspontjával kapcsolatosan, melynek értelmében Hargita Megye Tanácsa javaslatait is figyelembe vették és elfogadták.

Az intézmény egyik prioritása az ifjúságügyi kérdések felkarolása, amelyet nemcsak helyi szinten képvisel, hanem a Régiók Európai Bizottságában is többrétű munkát folytat, mindazért, hogy a megye fiatalságát érintő problémák és felvetések, de akár a jó példák és minták nemzetközi szinten is ismertté váljanak.

Az Európai Régiók Közgyűlése (AER) korábban megfogalmazta álláspontját az ifjúságot érintő témakörökben, amelyhez tavaly novemberben lehetőség volt régiónként javaslatokat, kiegészítéseket feltölteni. Így Hargita Megye Tanácsa karöltve az intézmény ifjúsági munkacsoportjával elkészítette a módosítások és kiegészítések listáját, melyet feltöltöttek az AER felületére.

A dokumentum leírása és bővebb információk itt elérhetőek: https://aer.eu/aer-position-on-youth-call-for-amendments/

A legfontosabb témák Hargita megyei vonatkozásban, melyek elfogadásra kerültek: a pályaorientáció, az ifjúsági terek létrehozásának lehetősége, lakhatás és stabil internetkapcsolat biztosítása a kevésbé fejlett régiókban, mely elősegítheti az otthoni munkavégzés gördülékenységét. Az oktatás tekintetében, fontos prioritást élvez az idegen-nyelvoktatás, a hagyományos mesterségek és a kihaló szakmák oktatásának fontossága.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, elsődleges, hogy nemzetközi szinten, Brüsszelben is változásokat eszközöljenek ki az ifjúsági kérdésekben. Az első lépés ez ügyben pedig az, hogy megismerjék a kisebb régiókban, például megyeszerte milyen problémákkal és nehézségekkel szembesülnek a fiatalok, ezért fogalmazták meg a módosításokat és töltötték fel a platformra.

–Bízunk benne, hogy a pozitív elbírálásban részesült nézőpontok közös munkával, érvényesítésre kerülnek. – zárta gondolatait a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, január 17.