Már online is elérhetőek a gyógyhatású borvízforrások

Az Országos Fenntartható Fejlődési Osztály és az Asimcov Egyesülettel közösen a Hargita Megye Tanácsához tartozó Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás elindította a Balneomap elnevezésű Digitális Borvíz-Térkép platformot.

Január 18-án a csíkszeredai megyeházán mutatták be az ásványvizek és gyógyfürdők digitális térképét.

Madar Zsolt, a társulás igazgatója elmondta, hogy ez a digitális térkép hosszú távon hozzásegíthet a gyógyfürdők létrehozásához is.
Negyven településről több mint kétszáz ásványvízforrás került feltérképezésre. Hargita megyéből 83 GPS koordinátával ellátott borvízforrás szerepel a Balneomap weboldalán.

A digitális borvízforrás egy fajta folytatása a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás előző projektjének, amelyben radiológiai szempontból vizsgálták a Hargita-hegység zónájához tartozó borvizeket.

Hargita megyében több mint ötszáz forrás létezik, hosszútávú céljuk ezek feltérképezése és feltöltése a platformra.
A Balneomap segítségével most már az idelátogatók online, egy helyen tájékozódhatnak a borvízforrások helyszínéről, ezek pontos típusáról és összetételéről. Hosszútávon ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyes települések potenciális turisztikai desztinációvá váljanak.

A térkép mindenki számára elérhető három nyelven: http://www.balneomap.ro/

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott: “Továbbra is prioritás számunkra az, hogy együtt gondolkodjanak a megyék Székelyföldön. Az ásványvízforrásokat feltérképező Balneomap hosszútávon hozzájárulhat a települések turisztikai fellendüléséhez. Szeretnénk, ha a jogszabályok megváltoznának annak érdekében, hogy az egészséges ásványvizeinket, mofettáinkat használni tudjuk.”

“Még számos olyan iszap és gyógyvíz található, amely nincs megfelelően kihasználva, és nem sokan tudnak róla. Közös fő célunk az, hogy úgy építsük ki a turizmust, hogy közben ne romboljuk a természeti forrásainkat” – fejtette ki Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki megköszönte a támogatást Borbély Lászlónak , a Fenntartható Fejlődésért Igazgatóság államtanácsosának.

Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke megköszönte, hogy a három megye sikeresen tudott együtt dolgozni Székelyföld fellendítéséért. Véleménye szerint a projekt által egy olyan tudástár jött létre, amit folyamatosan lehet bővíteni.

Vajda Lajos, a balneoturisztikai klaszterek egyesületének képviselője elmondta, hogy a klaszterek lényege az, hogy mindenki hozzájáruljon a fejlődéshez. Együtt aktív részvétellel kell dolgozni a központi régióban rejlő rendkívüli lehetőségek kiaknázása érdekében.

Mátyus Enikő, a klaszter menedzsere bemutatta a térkép működését, a létrehozásának előzményeit és hangsúlyozta, hogy ez az oldal egy jó kiindulópont lehet azok számára, akik mélyreható kutatást szeretnének végezni a témában.

A jövőbeli céljaik közé tartozik, hogy a platformot még felhasználóbarátabbá tegyék és feltérképezzék a népi fürdőket és mofettákat is. Még egy béta verzióként kell tekinteni a weboldalra, a továbbfejlesztéshez pedig várják a szakértők építő véleményeit is.

Csíkszereda, 2022 január 18.