Vadkárok Hargita Megyében
péntek, 2018. július 20., 07:46:41

Kronológia

Hargita Megye Tanácsának tevékenysége és kommunikációja a medveproblémáról 2009-2018.

Hargita Megye Tanácsa 2009 óta kiemelt figyelmet fordít a vadak által okozott károk mérséklésére, ezek csökkentésére és igyekszik a rendelkezésre álló eszközeivel segíteni az illetékes hatóságokat, az érintett lakosságot, kommunikáció összehangolásával, problémák feltárásával és a központi döntéshozók felé közvetítésével, pályázati úton anyagi támogatással.

 

2018. január

A Régiók Bizottságának 127. plenáris ülésén, január 31-én este mutatta be A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül című jelentését Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának raportőreként.

2018. január

Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére január 10-én, szerdán Brassó Megye Tanácsánál is szakmai workshop-on egyeztettek az ember és nagyragadozók együttéléséről, illetve vadkárokról, amelyek az elmúlt években jelentősen megsokszorozódtak.

2017. december

December 31-én Büdösfürdőn 40 éves férfira támadt medve.

2017. november

November 30-án kutyái mentették meg az életét annak az ötven éves gyimesfelsőloki gazdálkodónak akire csütörtök este támadt rá egy jól megtermett medve a szépvízi részhez tartozó kuruci területen. 

2017. november

November 22-én (az ENVE szakbizottsági űlés napján) megjelent félrevezető cikk. Szövegkörnyezetéből kiragadott idézeteket tényként kezelt. Írásában a szerző azt állította, hogy Székelyföldön a medvéket házi praktikákkal ártalmatlanítják, otthon kevert mérgekkel. (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/22/how-the-brown-bear-became-public-enemy-number-one-in-rural-romania). November 24-én Hargita Megye Tanácsa pontosítást kért a szerkesztőségtől (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kinek-milyen-hosszu-keze-van.html).

2017. november

Miután Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága előtt is hangsúlyozták a romániai medveproblémát, november 22-én, szerdán Borboly Csaba megyeelnök és a témában felelős raportőr a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága (ENVE) előtt is felszólalt. A raportőr jelentéstervezetét a szakbizottság többségi szavazattal elfogadta. Ezt követően a Régiók Bizottsága január végén szavaz a raportőr jelentéséről.

2017. november

Közvitát szervezett Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága november 17-én a medvekérdésben Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, a november 7-i szakbizottsági ülés eredményeképpen. A környezetvédelmi minisztérium biodiverzitás igazgatóságának vezetője is elismerte, nem normális, hogy Hargita megyében annyi medve van, mint Finnországban, csak sokkal kisebb területen, számolt be a vitán elhangzottakról Hargita Megye Tanácsának elnöke.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/kozeppontban-a-nagyvadak-kerdese.html

2017. november

A medvekérdésről tárgyalt a szenátus környezetvédelmi bizottságának

november 7-i ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A bizottság tagjai egyetértettek azzal, hogy a vitát folytatni kell, szélesebb körben is. Ennek érdekében vitát szervez a szakbizottság is, amire előkészítik a megfelelően dokumentált anyagot, egyeztetett Tánczos Barna szenátorral a megyeelnök.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/szelesebb-korben-is-folytatni-kell-a-vitat-a-medvekerdesben.html

2017. október

Közel két hónapja aláírta a gondot okozó – emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő – nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, viszont azóta egy kilövést sem hagytak jóvá.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/borboly-csaba-buntet-a-kornyezetvedelmi-miniszter.html

2017. október

Az Európai Unió vadászegyesületekért és fajmegőrzésért felelős szövetsége (FACE) és az Európai Parlament biodiverzitás, vadászat és halászatért felelős munkacsoportja Brüsszelben tartott konferenciáján október 17-én. Nyílvánvalóvá vált, hogy Brüsszel nem támogatja a „medveexportot”.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/az-eu-eloirja-a-beavatkozasi-kvotat-mint-a-medve-populacio-egeszseges-megorzesenek-eszkozet.html

2017. szeptember

Szeptember 30-án Huszonéves fiatalemberre támadt a medve.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/huszoneves-fiatalemberre-tamadt-a-medve.html

2017. szeptember

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerdán, szeptember 20-án adta le a több mint 13 ezer Hargita megyei lakos által aláírt petíciót a Nép Ügyvédje hivatalánál.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/borboly-csaba-leadta-a-hargita-megyebol-osszegyujtott-alairasokat-tartalmazo-peticiot-a-nep-ugyvedje-hivatalahoz.html

2017. szeptember

Az Európai Unió környezetvédelmi irányelvének 16. cikkelye szerint megelőző intézkedésekkel kell minimalizálni és kiküszöbölni az ember-medve közötti konfliktusokat. Románia nem tartja be a prevencióra vonatkozó uniós előírásokat.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/romania-nem-tartja-be-a-prevenciora-vonatkozo-unios-eloirasokat.html

2017. szeptember

Nemzetközi konzultáció a nagyvadak ügyében Brüsszelben.

http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/beavatkozasi-eszkozre-van-szukseg-a-lakott-teruleten-veszelyt-okozo-nagyvadak-eseteben.html

2017. szeptember

Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete segítségével gyűjtést szerveznek az áldozatoknak. Borboly Csaba megyeelnök közösségi oldalán is felkér mindenkit, hogy adományaival segítse az áldozatokat:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/?ref=br_rs

2017. szeptember

A veszélyes medvékre vonatkozó beavatkozási kvóta körül vita alakult ki miután Grațiela Gavrilescu, környezetvédelmi minisztert feljelentették ennek kapcsán a korrupcióellenes ügyészségen (DNA). A Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) vádja szerint a miniszter a rendelettel megszegi a 2004/205-ös nemzetközi egyezményt, amely a medvék és farkasok oltalmát szavatolja.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/vita-a-veszelyes-medvekre-vonatkozo-beavatkozasi-kvota-korul.html

2017. szeptember

Szeptember 5-én elküldték a nép ügyvédjéhez megfogalmazott petíciót.
http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/borboly-csaba-kervenyezzek-a-beavatkozasi-engedelyeket.html

2017. szeptember

Szeptember 4-én megjelent a hivatalos közlönyben is a Környezetvédelmi Minisztérium által kibocsátott rendelet.

2017. szeptember

Szeptember 2-án felkereste az idei év tizedik medvetámadásának áldozatát (Interaktív térkép a medvetámadások helyszíneiről) Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy személyesen informálódjon a támadás körülményeiről.

2017. augusztus

Augusztus 30-án elkezdődött az aláírásgyűjtés a nagyvadak ügyében, amelyet több áldozat is aláírt (http://hargitamegye.ro/vadkarpeticio.html).

2017. augusztus

Petícióval fordul Hargita Megye Tanácsa a nép ügyvédjéhez a nagyragadozók ügyében. A petíció benyújtásáról elvi határozatot fogadott el a tanács augusztus 28-i soros ülésén.

2017. augusztus

Augusztus 26-án egy 38 éves csíkszentléleki férfit támadott meg a medve gombászás közben, augusztus 28-án több mint két órás műtétet hajtottak végre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

2017. augusztus

Augusztus 23-án több Hargita megyei települést felkeresve járta körbe a medvekérdést egy angol újságíró, Luke Dale Harris, amelyről később egy cikket is közölt a The Guardian nemzetközi napilapban (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/22/how-the-brown-bear-became-public-enemy-number-one-in-rural-romania). 

2017. augusztus

Augusztus 21-én a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetében tárgyalt szakemberekkel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vadgazdálkodás ügyében.

2017. augusztus

Augusztus 13-án, vasárnap délután egy marhapásztorra támadt a medve Vasláb közelében, a 28 éves férfit a combján és az alkarján sebesítette meg a nagyvad.

2017. augusztus

Augusztus 11-én természetvédő szervezeteket hívtak konzultálásra a medvekérdésben a csíkszeredai megyeházára. A konzultáción többek között részt vett Demeter László a Pogány-havas Kistérségi Társulás és a Natura 2000 Gondnokság részéről, aki ismertette a társulás által összeállított 9. pontban összeállított medvemenedzsment javaslatokat, amelyekkel egyetértett Borboly Csaba és Csák László is. (http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/termeszetvedo-szervezeteket-hivtak-konzultalasra-a-medvekerdesben.html)

2017. július

A medve nem játék – ami Bukarestből nem látszik – A székelyföldi medveügy – medve-ember konfliktus (biodiverzitás, vadkárok) című beszélgetésre került sor július 19-én Tusványoson. (http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/a-telepulesekre-bejaro-nagyvadak-problemajarol-vitaztak-tusvanyoson.html)

2017. július

Július 14-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán szerveztek vadgazdálkodási workshopot. (http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/nem-megelozesre-hanem-beavatkozasra-van-szukseg.html)

2017. július

Július 5-én Bukarestbe vonultak a székelyföldi polgármesterek és közbirtokossági vezetők, a megyei tanács elnöke és felcsíki polgármesterek felhívása nyomán. Ezt a tiltakozó mozgalmat Székelyföldön kívül kiterjesztették Argeș és Brassó megyére is, ahol hasonló poblémákkal küszködnek. A miniszterasszonnyal folytatott egyeztetésen ígéretet kaptak 140 problémás egyed kiemelésére. Ennek kihirdetésére még azóta sem került sor. (http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/elorelepes-tortent-a-veszelyes-medvek-ugyeben.html)

2017. június

Mindkét combján megsebesítette a felcsíki pásztort egy medve Csíkdánfalva határában, az erdőhöz közeli esztenán június 24-én, szombaton. A nehezen megközelíthető helyszínről terepjáróval szállították le a faluba, ahol a mentőszolgálat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállította.

2017. június

Jelentős előrelépésnek tartja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a június 8–10. között Bukarestben megrendezett, a nagyragadozók és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform zárónyilatkozatát, amely tartalmazza a vadkárok csökkentése céljából javasolt intézkedéseket.

2017. június

Minden esetet nyilvánosságra kell hozni, minden vadkárt be kell jelenteni, és addig kell a medveproblémáról beszélni, amíg megoldást nem találunk. Több jogszabálytervezetet is adtunk be, de ezekre sajnos még nem érkezett pozitív válasz, ahogy a petíciókra sem, de azt gondolom, hogy ha minél többen szólalunk meg a témában, akkor a környezetvédelmi minisztérium is elismeri a problémát, és lépni fognak, hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének beszédében a nagyragadozók és ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform negyedik regionális műhelymunkáján június 9-én, amelyet az EU vadászegyesületekért és fajmegőrzésért felelős szövetsége (FACE) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szervezett.

2017. június

A nagyvadak témája uralta az Európai Unió természetvédelmi akciótervéről szóló június 6-i brüsszeli konferenciát Borboly Csaba felszólalása nyomán. Hargita Megye Tanácsának elnöke vázolta a romániai helyzetet, amire reakciók sorozata érkezett, így a medvekérdés került túlsúlyba a rendezvényen. A jelenlévők a felvetésre válaszolva hangsúlyozták a probléma rendezetlenségét Romániában, és lépéseket szorgalmaztak.

2017. május

A lakosság egyre türelmetlenebb a medvék okozta vadkárok miatt, ami önbíráskodáshoz vezethet – figyelmeztet Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász és Halász Egyesület igazgatója abban a beadványában, amelyet Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek címzett, és amelynek kapcsán megbeszélést szerveztek május 18-án a csíkszeredai megyeházán.

2017. március

A nagyvadak által okozott vadkárok megtérítéséről és a kilövési kvótákról egyeztetett Ctibor Kocman-nal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Romániáért és Szlovákiáért felelős felügyelőjével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csák László szakértő március 23-án.

2017. február

A vadkárok, elsősorban a medvekérdés ügyében kormányzati segítséget is kért Borboly Csaba a helyi önkormányzatok és érintett szervezetek támogató aláírásával. Február elején a megyeelnök levelet küldött Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, Adriana Petcu vízügyi és erdészeti miniszternek, valamint Daniel Constantin környezetvédelmi miniszternek.

2017. február

Megszavazták Borboly Csaba emberi élet és tulajdon védelméről szóló javaslatát a Régiók Bizottsága (RB) február 9-i plenáris ülésén.


2016. december

A Régiók Bizottságának Környezetvédelem, éghajlatváltozás, energiaügy (ENVE) szakbizottsági ülésén a LIFE program félidős jelentését vitatták meg csütörtökön, december 1-én Brüsszelben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a RéB tagja több módosító javaslatot megfogalmazott a jelentés kapcsán, amelynek alapját a lakosoktól érkezett meglátások, javaslatok képezik, miután Borboly Csaba levélben fordult a vadásztársulatokhoz, mezőgazdászokhoz, helyi képviselőkhöz, illetve állatorvosokhoz.

2016. október

Erdőszentgyörgyön megtartották VI. Székelyföldi Vadásznapokat

2016. október

A medvetámadások túlélői maradandó testi-lelki sérüléseket szenvednek, ami külön figyelmet érdemel a természetvédelmi szabályozások kialakításakor, hiszen az emberi élet védelme elsődleges – mondta felszólalásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 19-én, szerdán Svédországban, a Régiók Bizottsága (RéB) Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának ülésén, A LIFE program félidős értékelése című dokumentumról szóló vitán.

2016. október

Önkormányzati vezetők, területtulajdonosok, állattenyésztők, közbirtokosságok, vadásztársaságok képviselői írták alá október 14-én, pénteken azt a környezetvédelmi minisztériumnak szóló petíciót, amelyet a csíkszeredai megyeházán, Hargita Megye Tanácsa által szervezett megbeszélésen fogadtak el.

2016. október

Az emberi élet a tétje nagyon sokszor a medvetámadásoknak az anyagi kár mellett Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyében. Az említett megyék önkormányzati vezetői beadványt nyújtottak be a szakminisztériumhoz a vadak kilövési kvótáját illetően.

2016. szeptember

A Csíkszéki Gazdanapok részeként agrárkonferenciát tartottak a csíkszeredai megyeházán. A medvék Hargita megyei helyzetéről tartott előadást Borboly Csaba a Vadkárok, vadkárbecslés, vadgazdálkodás szekcióülésen. Mint beszámolt, évről évre rosszabb a helyzet, de érdemi döntések nem születnek.

2016. szeptember

Gyergyóditróban találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és munkatársai Puskás Elemér polgármesterrel a napokban történt medvetámadás szemtanúival, hogy közösen megoldást találjanak a hasonló esetek elkerülésére.

2016. augusztus

A Régiók Bizottsága Konferenciát szervezett Székesfehérváron, ahol Borboly Csaba, a vadállatok védelmének néhány speciális kivételére hívta fel a figyelmet, mivel számos területen a medvepopuláció jóval magasabb, mint amennyi kellene legyen.

2016. június

46 medvebiztos szemeteskonténert szereztek be a kukázó medvék által naponta látogatott Tusnádfürdőre, amelyet a Hargita Megye Tanácsa lebonyolított megyei integrált hulladékgazdálkodási projektből vásároltak.


2015. december

Belefoglalták a Régiók Bizottsága (RB) madárvédelmi és élőhelyvédelmi témájú jelentésébe Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének a módosító javaslatait medve és vadkár témában.

2015. november 19

elkészülnek a medvék helyzetét bemutató infógrafikák (http://elemzo.hargitamegye.ro/medvek-helyzete-hargita-megyeben-infografika/)

2015. október 19

a Vízügyi, Erdészeti és Környezetvédelmi Minisztériumtól beérkezett a válasz a kért adatokkal. Ugyanebben az időpontban a Buzau megyei prefektus válasza is iktatásra került a megyei tanácsnál. Elindul a korábbi jelentés aktualizálásának, átdolgozásának folyamata. (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/11/54106-Domnului-Borboly-Csaba.pdf) (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/11/Adresa-prefectura-BZ.pdf)

2015. október 07

a Hargita megyei prefektúra átiratban utasítja el a kérést. Eközben Buzau megye elfogadott egy eljárást a vadállatok okozta sürgősségi esetekre. A tanács elnöke, átiratot küldött a Buzau megye prefektusának, melyben kérte azokat a jogi kereteket, amelyek alapján elfogadásra került az eljárás. (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/11/Adresa-prefectura-HR.pdf)

2015. szeptember 16

elkészült a tanács bemutató videója a Hargita megyei medve helyzetről, amelyben medvetámadás áldozatai is megszólalnak. Borboly Csaba újabb átiratban kéri a megyei katasztrófavédelmi bizottság összehívását, hogy megvitassák a medvék miatti helyzetet. (http://hargitamegye.ro/vadkarok/videok.html)

2015. szeptember

Borboly Csaba elnök, átiratban kért információkat a Vízügyi, Erdészeti és Környezetvédelmi Minisztériumtól a megyékben levő medvék létszámára, a bejelentett károk számára és a beavatkozási kvótára vonatkozóan

2015. augusztus 31

sor került a Hargita megyei prefektusi kollégium keretén belül a megyei prefektus konkrét javaslatokat fogalmazott meg a megyei medvék okozta támadások és károk megelőzésére.

2015. augusztus 26

elkészül a tanács figyelemfelkeltő plakátja a gazdák részére, elindul a tudatosító kampány a gazdák részére arról, hogy mit kell tenni a vadkárok megelőzésére, illetve ha már megtörtént a kár. (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/10/VADKAR-PLAKAT-2015-08-26-A2-HU-v03-01.jpg)

2015. június 30

Régiók Bizottsága „Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy” szakbizottságának ülésén Borboly Csaba felszólalásában felvázolta a Hargita megyei medvék és vadkárok helyzetét illetve javaslatot tett a napirenden levő, a témához kapcsolódó véleménytervezet módosítására.

2015. június

elkészült egy interaktív térkép a medvék, az ember elleni támadásairól (http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html)

2015. június

Elkészült a tanács figyelemfelkeltő plakátja a gazdák részére, elindult a tudatosító kampány a gazdák részére arról, hogy mit kell tenni a vadkárok megelőzésére, illetve ha már megtörtént a kár.

2015. március 30

megyei katasztrófavédelmi bizottság gyűlésén Borboly Csaba elnök kérte egy törvényes keret megtalálását a megyei vadkárok kezelésére.

2015. február 10

a konzultáció többszöri meghosszabbítása után a beérkezett észrevételek és javaslatok figyelembe vételével véglegesítődött a jelentés (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/02/HMTJ_26_3222_10022015_VadkarokHargitaMegyeben_Final_HU.pdf)


2014. november 24

Az elkészült jelentést közvitára bocsátotta a tanács, lehetőséget adva a szakértőknek a hozzászólásra, véleményeik kinyilvánítására.

2014. október 22

Hargita Megye Tanácsa információkat kért az illetékes intézményektől, a medvék és a vadkárok helyzetéről. Polgármesteri hivatalok, kórházak, vadász egyesületek, közbirtokosságok, erdőtulajdonosok, Környezetvédelmi és Klímaváltozási Minisztérium, civil egyesületek kerültek megszólításra (http://hargitamegye.ro/vadkarok/konzultacio.html)

2014. október 13-án

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben kérte Hargita megye prefektusát a megyei katasztrófavédelmi bizottság összehívását az utóbbi években megszaporodott medvetámadások és medvék által okozott károk ügyében.

2014. június

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter részére küldött átiratban a megyei tanács a miniszter közbenjárását kérte a 2013-ban bejelentett vadkárok kifizetésére.

2014. május

Székelyföldi Akadémia Csíkszenttamás

2014-ben

térségenként konferenciát szerveztek vadásztársulatok, közbirtokosságok számára a medvék által okozott károk és a kirándulók biztonságát veszélyeztető pásztorkutyák ügyében. A megbeszélésen elhangzottakról tájékoztatták a minisztériumot.


2013. november

Székelyföldi Akadémia Gyergyóvárhegyen és Gyímesközéplokon

2013. március

Pályázat kiírása villanypásztorra a földtulajdonosi társulások számára – folytatódik az egyesületek, földtulajdonosok számára kiírt pályázat, amely keretén belül villanypásztorokra tehetnek le pályázatokat. 


2012. október

Székelyföldi Vadásznapok Gyergyószárhegyen

2012. május

HMT Vidékfejlesztési Egyesület pályázatának elbírálása - 5 vadászegyesület, összesen 10 villanypásztor felszerelésének támogatását bírálták pozitívan. Így villanypásztor kerülhet Oroszhegy, Siménfalva, Varság, Szecsend és Zetelaka, illetve Piliske vadászterületen, továbbá Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csatószeg, Verebes és Nagytusnád határában.


2011. november

Székelyföldi Akadémia Gyergyószárhegyen és Kányádon - Erdőgazdálkodás és vadkárok című előadás - Márton István

2011. november

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, látogatást tett a megyében. Egy találkozó keretében, a vadászegyesületek képviselőivel vitatta meg a 407/2011 vadászati törvény módosítását, illetve vadkárok rendezésének kérdéseit

2011. október

A csíkdánfalvi Nimród Vadászegyesület megszervezte az I. Székelyföldi Vadásznapot

2011. október

Megbeszélés a vadászegyesületekkel - HMT márványterem

2011-ben

A Székelyföldi Akadémia előadás-sorozat keretében is kimutatták, hogy túl nagy a bürokrácia a vadkárok megtérítésének rendszerében.


2010. szeptember

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter Hargita megyei látogatása során, találkozott a közbirtokosságok elnökeivel, ahol beszélgetési téma volt a vadkárok rendezése, a kifizetési procedúrák rövidítésének lehetősége.

2010. április

Küsmödi és Románandrásfalvi gazdafórum, amelyen a gazdák felhívták Borboly Csaba megyei tanácselnök figyelmét a környéken történt nagyszámú vadkárra. Márton István javaslata a károk kezelésére a gazdák egyesülése volt, egy nagyobb érdekképviselet létrehozása a vadkárok kifizetésének gyorsítása céljából.

2010-ben

A Székelyföldi Vadásznapokon is téma volt a vadkárok rendezésének ügye.


2009-ben és 2010-ben

három találkozót szervezett Borbély László környezetvédelmi miniszter és a vadkárokban érintett helyi szervezetek, intézmények képviselői között. A környezetvédelmi minisztériumnak öt beadványt nyújtott be

2009. február

A megyei tanács létrehozott egy munkacsoportot a vadkárok kezelésére, megelőzési tevékenységek koordinálására. Elsődleges célja a csoportnak a lakosság informálása, a vadkárok bejelentésének módjáról, a visszafizetési igénylések megfelelő összeállításáról