Zajlanak a Szent Anna-tó vízminőségének javítását előkészítő tevékenységek

A helyszínen tájékozódtak a megyei tanácsosok

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Elkezdték a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulással szerződést kötött kutatók a Szent Anna-tó vízminőségének javítását célzó munkálatok előkészítését. A tevékenységekről Hargita Megye Tanácsának képviselői egy vízminőségi próbavétellel egybekötött terepmunka alkalmával a helyszínen tájékozódtak csütörtökön, 2020. november 12-én.

Az utóbbi években felgyorsult a tó vízminőségének romlása, ezért a szakemberek szerint sürgős beavatkozásra van szükség, hogy a folyamat ne legyen visszafordíthatatlan.

Hargita Megye Tanácsa a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás tagjaként, szakemberek bevonásával vesz részt ebben a munkában.

– Egy sor fontos tevékenység zajlik a tó védelmének érdekében, kutató biológusok és csapataik dolgoznak a vízminőség felmérésén, a haltalanítási munkálatok előkészítésén, és egy meteorológiai állomás felszerelését is tervezzük. Ez egy közös munka a lázárfalvi közbirtokossággal és különböző természetvédelmi szakmai szervezetekkel. Olyan fenntartható fejlesztések valósíthatóak itt meg, amelyek a vendéglátás támpontjai lehetnek, de ehhez fontos a tó vízminőségének megőrzése, a ökológiai egyensúly fenntartása. A térség és a megye együtt kell dolgozzon annak érdekében, hogy ezt az egyedi, különleges értékünket meg tudjuk őrizni, és tovább tudjuk adni gyermekeinknek, unokáinknak – nyilatkozta az ügy kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki korábban egy blogbejegyzésben is tájékoztatott (itt és itt).

Mint hozzátette, az új megyei tanács is egyetértésben kell végezze a munkát a Szent Anna-tó ügyében.

Jelenleg két tanulmány elkészítése van leszerződve, amelyek ez év végére fejeződnek be. Az egyik a vízminőségre vonatkozó adatokat összegzi és értékeli ki, ez Dr. Máthé István kutató biológus és egyetemi docens vezetésével történik. A másik tanulmányban a halak eltávolításának módszertanát dolgozzák ki, amelynek felelőse Imecs István halbiológus. Továbbá egy meteorológiai állomás közbeszerzése is folyamatban van, amelyen belül megtörtént a szakmai egyeztetés a kutatókkal, a pontos igények felmérése, a mérőműszerek pontos paramétereinek a meghatározása, továbbá most zajlik a piackutatás és az árajánlatok kérése.

A helyszíni terepmunkával egybekötött bemutató során a kutatók ismertették a tevékenységeiket. Dr. Máthé István és kollégái a helyszínen bemutatták a mintavétel folyamatát, a mérőműszerek egész arzenálját felsorakoztatva.

– Előtanulmányokat, méréseket végzünk a tónál, vizsgáljuk az algapopuláció összetételét, mérjük a víz sótartalmát, savasságát, illetve mintákat veszünk további laboratóriumi vizsgálatokhoz. Egy élő tóról beszélünk, amelyben dinamikus változások figyelhetőek meg – ismertette dr. Máthé István, kutató és egyetemi docens. Az általa vezetett munka eredményeként az elmúlt évek során felgyűlt adatok alapján készül el a tó vízminőségére vonatkozó hiánypotló összegző tanulmány, amely kiindulópontként szolgál majd a jövőbeni beavatkozásokhoz.

A tervezett beavatkozások közül az egyik legfontosabb a tóban megjelent és elszaporodott invazív halfaj, az ezüstkárász populációjának csökkentése. Ennek módszertanát Imecs István halbiológus dolgozza ki, és jövő évtől kezdődhetnek el a konkrét munkálatok a Lázárfalvi Közbirtokosság és Pro Szent Anna Egyesület közreműködésével.

– Az utóbbi években megjelent és mára már túlzott mértékben elszaporodott az ezüstkárász a tóban, amely kiszorítja az őshonos fajokat. Fontos lenne csökkenteni a populáció méretét, mivel egy olyan halfajról beszélünk, amely a legrosszabb körülmények között is megél. Célunk, hogy egy alacsonyabb szinten tartsuk a kárászpopulációt – hangsúlyozta Imecs István halbiológus. A szakember a helyszínen be is mutatta azt a varsának nevezett hagyományos halászati eszközt, amellyel a halak eltávolítása biztonságos körülmények között megvalósítható.

Amint a bemutató során kiderült, a tó érzékeny ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében nagyon fontos a megfelelő módszerek alkalmazása, a módszertanok körültekintő kidolgozása, hiszen világszinten nincsen ehhez hasonló példa, amiből ki lehetne indulni.

Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület vezetője elmondta, Közép–Kelet Európának egyetlen krátertava a Szent Anna-tó, ehhez hasonló természeti látványosság nincs a közelben. Ezért fontos, hogy a turisták tisztelettel, alázattal legyenek a természet iránt és felelősen viselkedjenek látogatásaik során.

Csíkszereda, 2020. november. 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, november»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774