Utolsó lépés Székelykeresztúr Kőrispatakon át Maros megyével való összeköttetése érdekében

Több szempontból is lényeges a szomszédos megyékkel összekötő utak korszerűsítése

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Megjelent az elektronikus közbeszerzési oldalon, a SEAP-on a 136A jelzésű Kőrispatak és Maros megye határa közti megyei besorolású út felújítására vonatkozó kiírás. Augusztus 23-án 15 óráig jelentkezhetnek az érdeklődő cégek. A munkálatok becsült értéke 6,629,535 lej. 

– Bár több év után végre sikerült kézbe venni a fejlesztést, már a felújításra vonatkozó közbeszerzés kiírása előtt a bürokrácia okozta akadályokba ütköztünk. A megyei tanács szakemberei korábban összeállították a kiíráshoz szükséges dokumentációt az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) elutasította kérve, hogy változtassanak bizonyos dolgokat a stratégián, magyarázzák meg az elbírálási faktorokat, leküzdve ezen hátráltató akadályt a közbeszerzés megjelent a SEAP-on már csak komoly cégek jelentkezésére van szükség, hogy elkezdődhessen a felújítás, és jövőre aszfalton járhassunk a Kőrispataktól Maros megye határáig tartó, Erdőszentgyörgy felé vezető megyei úton – fogalmazott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a kiírás kapcsán. Hozzátette, lehetőséget kell teremteni fiataljainknak a hazatérésre, és ez az utak építését is jelenti, jó, hogy erre megvan a közös szándék. Megjegyezte, a Kőrispatak–megyehatár szakasz felújítása kapcsán meglepődve tapasztalta, hogy hónapokig kellett várni a majdani aszfalton zajló autósforgalom környezetvédelmi engedélyezésére, holott eddig is jártak ott autók. Ez a romániai bürokrácia – summázta.

A 136A útszakasz elsősorban az esőzések következtében rongálódott meg, mivel az ilyenkor felgyűlő csapadék elszállítása egyelőre nincs megoldva, mert a sáncok vagy hiányoznak vagy a vízhordalék lerakódása miatt felteltek. Az útszakaszon található átereszek is megrongálódtak, a kivitelezés során ezek is felújításra vagy kicserélésre szorulnak. Az elmúlt időszakban csak karbantartási munkálatokat végeztek, ez is indokolja a felújítás sürgősségét. Ha a közbeszerzésre jelentkezik vállalkozó, továbbá nem lesz óvás, már idén megjelennek az első munkagépek a helyszínen, és a következő évre várhatóan végezhetnek a négy kilométeres szakaszon.

– Törekednünk kell a megyehatár két oldalán lévő falvak összekapcsolására, az összekötő utak járhatóvá tételére, mert ez hatással lesz a rokoni, gazdasági kapcsolatokra. Könnyebb lesz a helyi lakosság élete, valamint a megkönnyített közlekedés révén várhatóan fellendül a térség turizmusa, hiszen az aszfaltozott úton a turisták egyszerűbben megközelíthetik a megye jellegzetességeit – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette, ha az említett útszakasz felújítása megvalósul a község és környéke, bár az utóbbi évtizedekben gazdaságilag hátrányos helyzetbe került, a fejlesztések révén kitörhet ebből az állapotból, és Székelyföld egyik új központjává, közlekedési csomópontjává válhat.

Csíkszereda, 2017. augusztus 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, március»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774