Szokásaink, hagyományaink erősebbek a rossz törvényeknél

A Gyergyó-medencei határszentelés mintájára vissza kellene állítani ezt a hagyományt a székelyföldi településeken, ahol ezt már nem gyakorolják

(0 Szavazat)6 megjelenítés

Idén Gyergyócsomafalva vezette húsvét vasárnap a határszentelést, amelynek részeként hat gyergyói település határát járják végig szekerekkel és lovakkal. Csomafalva, Gergyószentmiklós, Tekerőpatak, Újfalu, Alfalu és Kilyénfalva határát megszentelve az emberek védelmét és bőséges termést kért Ferencz Antal gyergyócsomafalvi plébános. Az idei főszervező, Gyergyócsomafalva polgármestere Márton László-Szilárd szerint a hagyománynak jelentős identitás erősítő szerepe van a fiatalok körében is, akik minden évben nagy számban jelennek meg az eseményen. 

A polgármester az évszázadok óta megrendezett határszentelés hagyományáról beszélt és annak fontosságáról a közösségek életében. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint imádsággal és munkával lehet közösséget építeni, hiszen a vallás és népi szokások tartják meg a nemzetet. – A vallás, a hit és a szokások viszik jó irányba társadalmunkat, közösségeinket, függetlenül a rossz törvényektől, egyes politikusok rossz döntéseitől. A rossz döntéseken pedig a népi bölcsességgel és az egyház tanításai által mindig lehet javítani – fejtette ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a Gyergyói-medence települései egymásra odafigyelve dolgoznak a határszentelés hagyományát pedig a megye más településein is érdemes visszaállítani, hiszen az a fiatalok számára is fontos tanítást hordoz.

2010-től vándorereklyét adnak körbe a települések, így jövőre Gyergyóújfalu lesz a határszentelés főszervezője.

Csíkszereda, 2017. április 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Hasznos Telefonszámok

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774