Székelyföld új közlekedési csomópontjává válhat Etéd község

Fejlesztésekkel ki lehet törni a jelenlegi gazdasági állapotból

(0 Szavazat)98 megjelenítés

Jövőre aszfalton járhatunk a Kőrispataktól Maros megye határáig tartó, Erdőszentgyörgy felé vezető megyei úton – jelentette ki Borboly Csaba július 22-én Kőrispatakon, a szalmakalap-fesztiválon. Kiírták a közbeszerzést a kivitelezésre, és ha kerül vállalkozó, továbbá nem lesz óvás, idén már megjelennek az első munkagépek, és a következő évre végezhetnek a négy kilométeres szakaszon, mondta el Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátéve: emellett a községet érintő többi megyei besorolású út felújítását is tervezik: folytatják az Énlaka felé vezető aszfaltréteget, akárcsak Farkaslaka irányában, Székelypálfalváig. 

Szintén kiírták a közbeszerzést az Etéd és Atyha közti, Korond irányába vezető szakasz felújítására a tervezést, és rövidesen meghirdetik a Küsmöd–Siklód–megyehatár közti, Sóvárad, illetve Szováta felé vezető szakasz tervezésére is a pályázatot. (Minderről Maros megyei kollégájával, Péter Ferenc tanácselnökkel egyeztetett tavaly: http://hargitamegye.ro/hirek/egyutt-tartott-terepszemlet-hargita-es-maros-megye-tanacselnoke.html ) Etéd egyébként már megközelíthető aszfaltúton Székelykeresztúr irányából.

– A község és környéke, bár az utóbbi évtizedekben gazdaságilag hátrányos helyzetbe került, e fejlesztések révén kitörhet ebből az állapotból, és Székelyföld egyik új központjává, közlekedési csomópontjává válhat – hangsúlyozta Borboly Csaba kifejtve, hogy ha az említett utak elkészülnek, az a fiatalokat hazatelepedésre ösztönözheti, kedvezőbb feltételei lesznek a munkahelyteremtésnek, és számos tevékenység fejlődése várható, ami gazdasági fellendülést eredményez. Mindez a megyei tanács Kisfalu keretprogramjába illeszkedik, amellyel tudatos kistelepülés-fejlesztés folyik, és ennek kezdenek látszani az eredményei. – Esélyt adunk kisfalvainknak és ezáltal lehetőséget fiataljainknak az itthon boldoguláshoz. Székelyföldért a legtöbbet úgy tehetjük, a mai jogszabályok adta lehetőségek mentén, hogy térségeinket újra összekötjük közvetlen kapcsolatot biztosítva rokonoknak, illetve felületet társadalmi, gazdasági és térségi együttműködéseknek – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Megjegyezte, a Kőrispatak–megyehatár szakasz felújítása kapcsán meglepődve tapasztalta, hogy hónapokig kellett várni a majdani aszfalton zajló autósforgalom környezetvédelmi engedélyezésére, holott eddig is jártak ott autók. Ez a romániai bürokrácia – summázta.

A megyei tanács elnöke gratulált a szervezőknek a hagyományteremtő rendezvényért, illetve Szőcs László polgármesternek ahhoz, hogy a fiatalokat bevonva szervezi ezt a több országból vendégeket vonzó eseményt.

Csíkszereda, 2017. július 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, március»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774