Összekötnék kerékpárutakkal a Hargita megyei településeket

A térség egyik attrakciója lehetne a kerékpáros turizmus

(1 Szavazat)99 megjelenítés

Bicikliútvonalakat alakítanának ki a megyei utak mentén és ezekkel összekötnék Hargita megye településeit. A kerékpárutak kiszolgálnák a profi sportolókat, de az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket is, hiszen alternatívát nyújtanának a kikapcsolódási és szabadidős programokra. Hargita Megye Tanácsának terve támogatja az egészséges életmódot, a társadalmi mobilitást, a turizmust, a klímaváltozás elleni küzdelmet és a káros anyagok kibocsátásának csökkentését.

A bicikliutak hálózatának kiépítésére pályázati forrásokat is bevonnának, jó ötleteiket és tapasztalataikat a Bács-Kiskun megyeiek osztották meg a megyei tanács és a turisztikával foglalkozó fejlesztési társulások képviselőivel március 14-én a csíkszeredai megyeházán.

Borboly Csaba elnök elmondta, hogy nálunk a legnagyobb probléma a földek tulajdonjogának tisztázása, de minden térségében megvizsgálják a lehetőségeket.

Moiskó Csilla elnöki tanácsadó a Bács-Kiskun megyei példát mutatta be, ahol célcsoportként a családokat határozták meg. A meglévő útjaikat tették használhatóvá, illetve pótolták a hiányzó szakaszokat, és a kerékpárutat összekapcsolták a turisztikai látnivalókkal. Sipos Sándor, Csáki Béla és Kicsiny László turisztikai szakemberek elmondták, hogy a jövőben kerékpáros stratégia is készül a hálózat további fejlesztésének érdekében, illetve csatlakozni szeretnének a szomszédos megyékhez is. A kerékpárutakat úgy alakítják ki, hogy az azon biciklizők az évszaknak megfelelő élményekben is gazdakodjanak, illetve a tervezésbe bevonják a civileket és a szakmai szervezeteket is, amit nagyon fontosnak tartanak.

Bíró Barna Botond alelnök az udvarhelyszéki jó kezdeményezésről számolt be, ahol már érezhető a kerékpározás közösségformáló ereje. Jó ötletnek tartja, mint mondta, a bicikliútvonalak kiépítését, hogy ezzel is segítsék a bringásokat. Úgy véli, ezekkel össze kellene kötni a turisztikai látványosságokat, a szabadidős tevékenységek helyszíneit és a zöldövezeteket.    

Hargita megyében már van ötszáz kilométer hegyi kerékpárút, ezt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata alakította ki, ismertette vezetőjük, Fekete Örs. A további tervük, hogy összekötik a Csíki-havasokat a Hargita-hegységgel, az útvonal mentén pedig leágazásokat alakítanak ki a falvakba.

A jelenlevők egyeértettek a bicikliútvonalak szerteágazó hasznosságában, amely összekapcsolható zarándokútvonalakkal, lovastúrákkal, a helyi termékekre épülő tematikus útvonalakkal Hargita megyében is, így a turizmus húzóágazata tud lenni.

A találkozó résztvevői a további együttműködésben és a tapasztalatcserében állapodtak meg, illetve pályázati forrásokat is bevonnának a Bács-Kiskun és a Hargita megyei hálózat fejlesztési, valamint létrehozása érdekében.

Csíkszereda, 2017. március 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, március»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774