Ókori zarándokútvonalak nyomában

Tapasztalatcserén vettek részt a Mária Út képviselői az osztrák-szlovén határon

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Augusztus 26. és 27-én a Mária út képviselői, Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, és Imre Krisztina, Hargita Megye Tanácsának munkatársa, az osztrák-szlovén határon található Karawanken Geopark vendégei voltak. A két napos látogatással elkezdődött a Ruritage projekt azon szakasza, amelyben a partnerek az egymás látogatásának alkalmával tanult jó példák segítségével valósíthatják meg az otthon kitűzött céljaikat.

A kiutazás első napján a geopark egyik legismertebb helyszínét, a Petzen-hegység (szlovén nyelven Peca) egy részét mászták meg, ahol többek között megfigyelhették a tájékoztató táblák többnyelvűségét és a természet tisztaságát. A felvonónak és az igényesen kijelzett turistaösvényeknek köszönhetően, könnyedén bebarangolhatja bárki a már említett vidéket, tegye azt gyalogosan vagy kerékpárral. A télen síparadicsomként működő övezet rendkívül kedvelt és felkapott része a vidéknek, évente több ezer ember látogat el ide, hiszen a téli hónapok mellett a környéken található tavak sok hűsölni vágyónak kínálnak menedéket a meleg, nyári napokban. A nap második részében a Hargita megyei küldöttség meglátogatta a Karawanken Global Geopark információs irodáját, amely a Bad Eisenkappel nevű helységben található. Itt találkoztak Gerard Hartmannal, a geopark menedzserével, aki bemutatta, hogyan is hozták létre a múzeumként is működő központjukat és, hogy milyen tevékenységekkel igyekeznek minél több turistát a környékre csalogatni. A csapat a Wildensteiner-vízesés megtekintésével zárta a napot.

A tapasztalatcsere második napján a helyi küldöttség, Antonia Weissenbacher és Dr. Darja Komar vezetésével a Globasnitz településhez tartozó Hemmaberg-hegyen található zarándokútat járta végig. A túra alatt kiderült, hogy a Hemma zarándokút 24 karinthiai települést fed le, továbbá ide tartozik számos szlovén önkormányzat is. A Hemmaberg-hegy Globasnitz községben egy állomást fed le a Hemma zarándokút mentén, és Európa egyik legrégebbi zarándokhelye, mely tényt a hegyen található öt templomból álló korai keresztény egyházi komplexum ásatásai támasztanak alá. A közel 650 km-es zarándokút 1500 éves múltra tekint vissza, szlávok és osztrogótok alapították. Az elmúlt években azonban feledésbe merültek a Hemma-út keresztény gyökerei, sokan a helyiek közül sem ismerik a múltját, vagy nem is hallottak róla.

A Local Rural Heritage Hub (Helyi Vidéki Örökség Központ) megtekintése után az Obir-cseppkőbarlang szépségeit fedezhették fel a romániai csapat tagjai. A barlangokra 1870-ben bukkantak rá olyan bányászok, akik ólmot és cinket bányásztak a területen. A barlangok 1078 m tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, csodálatos panorámával. Ez az egyedülálló barlangvilág 200 millió éves geológiai történelemmel büszkélkedhet, 800 méter hosszú földalatti kalandparkkal, amelyben ritka, élő cseppkövek vannak.

A szakmai út közös elmélkedéssel zárult, ahol a hargitai képviselet Gerhard Visotschnig, Neuhaus alpolgármesterével és Peter Hutter, Globasnitz önkormányzati képviselőjével közösen elmélkedtek arról, miként lehetne újra ismertté tenni a Hemma zarándokutat, milyen eszközökkel lehetne ezt megvalósítani, illetve, hogy mindez milyen hatással lenne a régióra és a helyiekre.

A látogatások októberben folytatódnak, amikor is a Geopark munkatársai érkeznek Csíkszeredába, hogy részt vegyenek a Mária Út-konferencián, megnézzék a zarándokútvonal Hargita megyei szakaszait és a vidék látványosságait.

A Horizon2020 EU pályázati program keretében támogatást nyert Ruritage elnevezésű projektben azonosított jó gyakorlatot, a Mária Utat, példaképként sorolták be a projektpartnerek közé, melyben Romániát Hargita Megye Tanácsa és a Pro Educatione Egyesület - Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózati Egyesület közösen képviseli.

A RURITAGE projekt az Európai Bizottság Horizon2020 programja keretében nyert finanszírozást, 4 év alatt, 2018. június – 2022. május közötti időszakban kerül kivitelezésre. A főpályázó a Bolognai Egyetem és 38 partnere van, ebből 14 Európai Uniós ország, továbbá Izland, Norvégia, Törökország és 1 Dél-Amerikai ország (Kolumbia). A RURITAGE célja új vidéki fellendítést elősegítő minták felállítása, amelyek által a vidéki térségeket fenntartható fejlesztési minta laboratóriummá alakítanák, ezek egyedi kulturális és természeti örökségi potenciáljuk kiemelése által. Ennek érdekében a RURITAGE azonosított 6 (SIA) Szisztematikus Innovációs Területet (zarándokturizmus; fenntartható helyi termékek előállítása; migráció; művészetek és fesztiválok; települések felzárkózása; integrált tájgazdálkodás), amelyek az örökséget potenciálként kezelik, ami a gazdaság húzóerejét, a vidéki térségek társadalmi és környezeti fejlesztését szolgálja.
A projekt 13 szerep modellt azonosított, olyan jó gyakorlatokként, amelyeket elemeznek, tanulmányoznak és 6 kiválasztott esettanulmány formájában sokszorosítanak. Ezekre a tanulmányokra épülnek az örökség alapú regenerációs stratégiák a fent említett hat területen. Az említett tevékenységek kivitelezése érdekében minden “Role Model” (szerep modell) és “Replicator” (továbbadó) partner kialakítja a “Local Rural Heritage Hub – RHH” (Helyi Vidéki Örökség Központokat), mint innovációs helyszíneket a helyi érintettek és civil társadalom bevonásával. A “Replicator” (továbbadó) partnerek esetében az RHH központok élő laboratóriumok formájában működnek, ahol a regenerációs stratégiákat közösen készítik és gyakorlatba ültetik, a “Role Model” (szerep modell) partnerek megerősítik a kulturális és természeti örökségüket.
#Ruritage #UNIBO #GeoparkKarawanken #ViaMariae #HCC #ProEdu

Csíkszereda, 2019. szeptember 2.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, november»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774