Megerősítik a szakmai egyesületeket

A pirostarka tenyésztéséről egyeztettek a Hargita megyei gazdákkal

(0 Szavazat)21 megjelenítés

A pirostarka szarvasmarha Hargita megyei nemesítéséről, tenyésztési programjáról, illetve a gazdák folyamatos tájékoztatásáról tartott online fórumot a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete. Több mint 40 érdeklődő vett részt a megbeszélésen, amelynek a legfontosabb napirendi pontja a szarvasmarha-tenyésztés, valamint a fajtanemesítés közös irányvonalának a meghatározása volt.

Mint elhangzott, hosszú évek óta nincs egy meghatározott irányvonal, amelyet a gazdák követni tudnának a pirostarka szarvasmarhafajta tenyésztésével kapcsolatban. Akár 400 bikától is vásárolnak megfontolatlanul szaporítóanyagot a gazdák, aminek eredményeképpen nem megfelelő genetikai egyedeket kapnak.  Ebben kívánnak szakemberek bevonásával támogatást és tanácsadást nyújtani az itthoni tenyésztőknek a megfelelő tenyésztési irányvonal kialakítása érdekében.

Hargita Megye Tanácsa külön irányt szab a szarvasmarha-tenyésztésnek a következő, 2020–2030-as agrárstratégiájában, ezt pedig vidékfejlesztési egyesületén keresztül érvényesíti. Ez összetett feladat, amellyel napi szinten kell foglalkozni, és az érdekeltek heti rendszerességgel egyeztetnének, hogy egy jól meghatározott  irányban tudjon fejlődni az ország legtöbb pirostarkaegyedet nyilvántartó megyéje, hangzott el a megbeszélésen.

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége támogatja azokat az elképzeléseket, amelyek szerint erős Hargita megyei egyesületre van szükség, amely hosszú távon képes támogatni a szarvasmarhatartó gazdákat a tenyésztési programokkal.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke és Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a szakmai egyesületek megerősítését szorgalmazza. Valamennyien hangsúlyozták az összefogás szükségességét, amelyhez rendszeresítik az online gazdatalálkozókat.

 

Csíkszereda, 2020. november 17.

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, február»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774