„Legyetek éberek!”

( Szavazat)63 megjelenítés

Valamennyi szónok az összefogás fontosságát hangsúlyozta a Nyerges-tetőn szervezett megemlékezésen, július 31-én, a nyerges-tetői csata 162. évfordulóján.

A Csíkkozmás Polgármesteri Hivatala által szervezett eseményen Csík- és Kászonszék lakói emlékeztek. Az ünnepély a magyar himnusz eléneklésével kezdődött, a kozmási Tuzson János fúvószenekar kíséretében, majd Bodó Dávid polgármester mondott beszédet. „Egyedül minden nehéz, együtt minden lehetséges” – idézte a kozmási elöljáró Tuzson János őrnagyot, a 162 évvel ezelőtt a Nyerges-tetőn hősiesen harcoló 200 honvéd vezetőjét. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy a honvédek kiállása példamutató, és azt jelenti, hogy bár a csatát el lehet veszíteni, igazunkért ki kell állnunk minden körülmények között, mert nem biztos, hogy a kicsik mindig legyőzhetők. „Ne feledjük, hogy a mi problémáinkat nem oldják meg sem Bukarestben, sem Budapesten, sem Brüsszelben. Segíteni segíthenek, de a megoldás a mi kezünkben van” – jelentette ki a megyei tanács elnöke. Szerinte a székelyek mindannyian tehetnek Székelyföldért: ha naponta csak tíz percet szánnak rá, az hetente több mint egy órát, havonta fél nap ráfordítást jelent.

A kozmási Bojzás néptáncegyüttes előadását követően Darvas-Kozma József csíkszeredai római katolikus plébános és Bakcsi Gábor alcsíki református lelkész mondott áldást. Darvas-Kozma szerint a székely mindig éber volt, ezt bizonyítja a Nyerges-tető is, ahol számos csatát vívtak a történelem során. „Továbbra is ébernek kell lennünk, mert állandóan megkérdőjelezik létjogosultságunkat” – figyelmeztetett a plébános.

A rendezvény az emlékmű megkoszorúzásával és kopjafaszenteléssel zárult. Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ nevében helyezett el koszorút.

Falunapok Kozmáson

A nyerges-tetői megemlékezés a július 29–31. között megrendezett csíkkozmási falunapok része volt, amely színes programot kínált az ünneplőknek. Ennek keretében került sor az alcsíki tűzoltóvetélkedőre és fogathajtóversenyre a helyi sportpályán. Az utóbbira ellátogatott Borboly Csaba is, és részt vett a versenyt megelőző fogatos körmenetben. „Egyre több lovas rendezvény van Székelyföldön, ami örvendetes, hiszen ez a sportág nem csupán szenvedély, hanem kultúránk része, és ezt a hagyományt ápolni kell” – nyilatkozta a tanácselnök.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, június»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Hasznos Telefonszámok

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774