Kilőtték az egyik veszélyes medvét Csíkdánfalván

Szombaton éjszaka ejtették el a nagyragadozót

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Mint arról már korábban hírt adtunk a Környezetvédelmi Minisztérium július 25-én bocsátotta ki az emberekre támadó és anyagi kárt okozó egyik dánfalvi medvére a beavatkozási jóváhagyást. 

A nyár folyamán két medve garázdálkodott Csíkdánfalva és Csíkmadaras határában, három személy sérülését okozva, továbbá tucatnyi juhot pusztítva el.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a helybéliek egyaránt nehezményezték, hogy a két veszélyes állat közül csak az egyikre kapott kilövési engedélyt a helyi vadászegyesület. A beavatkozásban a dánfalvi Nimród Vadászegyesület volt illetékes, az engedély birtokában a medve megfigyelésének, követésének időigényes folyamata következett, végül augusztus 5-én, éjszaka sikerült ártalmatlanná tenni.

– Nem voltak hiába valók a bukaresti útjaink és sikerült az illetékesek és a közvélemény figyelmét felhívni, hogy milyen komoly gondokat okoz a túlszaporodott medvepopuláció Hargita megyében és nemcsak. Legalább az első kis lépést sikerült elérnünk másfél év után.  Fontos, hogy elérjük, hogy az itt lakók és az ide látogatók biztonságban érezhessék magukat, ne kelljen sötétedés után saját udvarokon rettegniük. Nem a medvék ellen harcolunk, hanem a közbiztonság megteremtéséért és a természeti egyensúly fenntartásáért – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A június 24-én bekövetkezett medvetámadás után döntöttek úgy a Felcsík Kistérségi Társulás és a megye elöljárói, hogy július 5-én Bukarestben adnak hangot a tarthatatlan állapotok miatt. Július 21-én egy újabb közmeghallgatáson vettek részt, ahol ígéretet kaptak a szóban forgó engedély kibocsátására.

– Ennek a medvének az eltávolítása hozzájárul az emberek és javaik védelméhez, ami ebben a helyzetben a legfontosabb. De persze még sok a baj, és sok döntést kell még meghozni a természeti egyenúly érdekében – írja közösségi oldalán Borboly Csaba.

A medvetámadások ügyében tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/

Csíkszereda, 2017. augusztus 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Hasznos Telefonszámok

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774