Hargita megye harcol a rendelkezésre álló források lehívásáért. Senki sem maradhat le!

Helyi szintű kormányzás és területi stratégiák a zöld megállapodás területén- Konferencia a Régiók és Városok Európai Hetén Hargita megye szervezésében

(0 Szavazat)8 megjelenítés

Hargita megyének pénzügyi forrásokra van szüksége a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó regionális stratégia kidolgozásához, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítania a következő időszakban a fenntartható fejlődésre, amely Hargita Megye Tanácsa fejlesztési stratégiájának egyik központi célkitűzése, a megfelelő szakemberek bevonásával. 

A Méltányos Átállást Támogató Alap (JTF) elindítása fontos kezdeményezés az ökológiailag fenntartható gazdaságra való átállás támogatására 2050-ig. A Zöld Megállapodás célkitűzéseinek teljesítésében a helyi és regionális önkormányzatok együttműködve az Európai Bizottsággal, vezető szerepet kell vállalniuk.

A Régiók Európai Bizottsága által minden évben megszervezett Régiók és Városok Európai Hete eseménysorozat keretében, október 19-én, hétfőn, konferenciát szerveztünk, amely segít a résztvevőknek betekintést nyerni a Zöld Megállapodás helyi szintű kivitelezésébe, továbbá a helyi, illetve regionális önkormányzatok szerepébe ebben a folyamatban. A jelenlegi járványügyi intézkedéseket figyelembe véve, a megbeszélés az online platformok segítségével zajlott. A konferencián részt vettek: Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának tagja és Hargita Megye Tanácsának elnöke (EPP/Románia), Geblewicz Oligerd, az Európai Néppárt Képviselőcsoport elnöke, a Régiók Bizottságának tagja (EPP/Lengyelország), Nicola De Michelis igazgató, az Intelligens és fenntartható fejlesztés és program megvalósítása, a DG REGIO, az Európai Bizottság részéről, PhD. Csák László EU politikai szakértő (Románia), Adrian-Marius Mariciuc államtitkár az Európai Alapok Minisztériumától (Románia) és Ovidia Caba igazgató a Regionális Fejlesztési Ügynökségtől (ADR).

A konferencia visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1000446383772281/

Borboly Csaba megyeelnök, a Régiók Bizottságának raportőre, a Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottság (ENVE) állandó tagja örömmel jelentette be, hogy Hargita megye úgy döntött, stratégiát dolgoz ki a régió szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére. Mint elmondta, a fő probléma megyénkben, amellyel szembesülünk, az üzemanyag-szegénység és a lakások fűtésének elavult módja. Egy megyei szintű program kidolgozása folyik, amely Hargita megye 2021-2030 közötti időszakra szóló fejlesztési stratégiájának tárgya lesz, továbbá párbeszédet kezdtünk az illetékes hatóságokkal, a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel is.

– Tehát a stratégia fő gondolata, hogy megfizethető fűtést biztosítsunk a helyi emberek számára, és olyan, jobban fizetett munkahelyeket teremtsünk, amelyekkel kevesebb kárt okozunk környezetünknek. Úgy gondolom, a program megvalósítható nagyobb állami beavatkozás nélkül, de a munkavállalók újbóli elhelyezésének támogatása, az üzemanyag-szegénység leküzdése, valamint egyes esetekben a távfűtés felújítása érdekében továbbra is szükségünk van az uniós forrásokra. Ezért szükséges a Méltányos Átállást Támogató Alaphoz (JTF) és más uniós alapokhoz való közvetlen hozzáférés, így a rendelkezésre álló költségvetésből a lehető legtöbbet hozhatjuk ki – fejtette ki Borboly Csaba.

 

Csíkszereda, 2020. október 19.

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, november»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774