EU-s források lehívására ösztönzik a Hargita megyei gazdákat

Pályázati tanácsadással segít Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Hargita megye gazdaságának fejlődése szempontjából fontos, hogy a megye gazdái fejlődni tudjanak a lehetőségeikhez mérten. A gazdák számára az egyik legjobb fejlesztési lehetőséget a pályázatok nyújtják. Ezért fontos, hogy minden Hargita megyei gazdának segíteni tudjunk, akik az elmúlt időszakban bármilyen pályázat során problémákba ütköztek. Hargita Megye Tanácsa Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen hétfőn, augusztus 17-én online konzultációt szervezett, ahol szakemberek válaszoltak a gazdákban felmerülő kérdésekre és a pályázatok során tapasztalt nehézségekre keresték a megoldásokat.

Közel 50 gazda részvételével kezdődött el az a konzultáció, amelynek célja az volt, hogy Hargita megyei gazdáinkat minél több sikeres pályázathoz segítsük hozzá, az idei évben vagy akár a 2021-es évre kiírt mezőgazdasági pályázatok tekintetében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, szükséges egy szorosabb kapcsolat kialakítása a gazdákkal, mert az elmúlt Európai Uniós időszakban, sajnos Hargita megyéből alig volt vagy nem is volt fiatal gazda pályázat.

– A legnagyobb gondot a trágyatározók hiánya okozza, ezért szükség van községenként összefogásra, hogy azok, akik nem tudták egyénileg megoldani ezeket a problémákat, tudjanak majd pályázni. Másodsorban azt szeretnénk elérni, hogy a gazdákat személyesen, akár a kezüket fogva, segíteni tudjuk, ott ahol elakadnak – összegezte a megyei tanács elnöke.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója ismertette annak az online kérdőívnek a részeredményeit, amelyet közösen a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével állítottak össze, amellyel a mezőgazdasági ágazatban dolgozó gazdák pályázati szokásaira, a pályázatok buktatóira kérdeztek rá. Több mint 500 gazda válaszai alapján körvonalazódott, hogy a gazdák az elmúlt időszakban, milyen nehézségekbe és problémákba ütköztek.

Tamás Ervin pályázatíró szakember elmondta, hogy tapasztalatai alapján a gazdák kevésbé felkészültek, arra hogy az országos pályázati kritériumoknak eleget tegyenek. Az állattartásban a legnagyobb gondokat a trágyatározók hiánya jelenti, emiatt utasítanak vissza nagyon sok pályázatot. Elsősorban ott látszik jelentős fejlődés a gazdaságokban, ahol a támogatásokat nem célként látják, hanem eszközként, tehát van egy vízió, amit el akarnak érni a gazdák a jövőben és ezáltal szintet tudnak lépni a gazdaságban.

– Akkor tudunk erősek lenni, ha a gazdaszervezetek tevékenységét össze tudjuk kapcsolni a gazdák tevékenységeivel és egy közös célt tudunk megfogalmazni. Romániában egyedülálló szaktanácsadó hálózatot működtetünk jelenleg. A fiatal generációt be kell vonni a mezőgazdasági tevékenységekbe és célokba. Egyik fontos prioritás a szakképzés, a diákokat képezni kell, amely által a mezőgazdasági tevékenységet szakmájaként is végezheti. A másik fontos tematika a BIO Székelyföld program. Ez azért is fontos, mert nem szükségesek a nagy gazdaságok, kisebb gazdaságok is akár magasabb áron értékesíthetik termékeiket – összegezte Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

A konferencia végén összegzésképp megfogalmazódott, hogy a továbbiakban azt a folyamatot kell elindítani, amely során tematikus megbeszélésekre kerül sor, azt a réteget megszólítva, amelyek az adott témában, megbeszélésben érdekeltek. Így tud elindulni egy szorosabb kapcsolat a gazdák és a megyei tanács között. Ezáltal jövőben már arról is tudunk beszélni, hogy egyre többen pályáztak sikeresen.

A gazdák pályázati problémáiról korábban egy kisfilmben beszélte részletesebben a szakemberek:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/763612567718331/

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, szeptember»
hkscpsv
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774