Digitális oktatás bevezetése a Hargita megyei iskolákba

Cél: az egyenlő esély biztosítása a tanuláshoz minden diáknak

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A digitális oktatás bevezetésére pályáznának Hargita megyében, Hargita Megye Tanácsa és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke kezdeményezésére az elsődleges egy 82 millió eurós projekt lenne, illetve más, kiegészítő projektekbe is részt vennének, mint az Erasmus+, partnerség egy észtországi pályázatban és a magyarországi Digitális Jólét programban. Az országos iskolai rendszer még nincs felkészülve a digitális oktatásra, de a tanuláshoz való egyenlő esély biztosításához szükség van erre, ezt bizonyítja a jelenlegi helyzet is, vázolta a projekt szükségességét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A megyei tanács létrehozott egy munkacsoportot az érintett felekkel: Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, helyi önkormányzatok képviselőivel, és két hónapja szakértők bevonásával a projekten dolgoznak.

Az elsődleges 82 millió euró értékű pályázatot az Európai Befektetési Bank hitelkeretéből valósítanák meg, ez egyelőre az általános iskolák digitális rendszerét fedezné, ami kiterjeszthető a középiskolákra is.

A május 20-i online megbeszélésen, ahol közel kétszáz Hargita megyei iskola igazgatója is jelen volt, a megyeelnök elmondta, a cél az, hogy az információt közel vigyék a diákokhoz. Megvizsgáltak nyugat-európai jó példákat, és partnereket keresnek a projekt megvalósításához. A megyei tanács elemzőcsoportja kidolgozott egy kérdőívet a tanintézeteknek, amelyet kérnek minél pontosabb információkkal kitölteni, ennek alapján mérik fel, hogy hány osztályterem van a megyében, van-e internet a településen/az iskolában, illetve hogy milyen technikai felszereltséggel rendelkeznek. A pontos adatbázisra szükség van a kiinduláshoz, és a projket egy nagy lehetőség, amit ki kell használni, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Csák László szakértő ismertette: felmérve a Hargita megyei helyzetet, a projekt célközönsége 25 000 általános és középiskolás diák. A projekt költségvetésének tartalmaznia kell a tanárok és a diákok képzését a digitális oktatáshoz, az internethozzáférést és a megfelelő korszerű számítógépek és okos eszközök beszerzését. Mivel jelentős összegről és hosszútávú hitelvonalról van szó, a projekt futamideje 4-5 év lenne.

A tanuláshoz való hozzáférést biztosítani kell minden diáknak, a jelenlegihez hasonló helyzetekben is, ez az igény hívja életre a digitális oktatás bevezetésének szükségességét, hangsúlyozta Ferencz Salamon Alpár. A jelenleg tervezett projekt a legfontosabb beruházás lesz a Hargita megyei oktatási rendszerbe, tette hozzá.

Hargita Megye Tanácsa partnerek bevonásával kívánja megvalósítani a digitális oktatás bevezetését Hargita megyébe, mint a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, helyi önkormányzatok és a Hargita megyei iskolák.

 

Csíkszereda, 2020. május 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, november»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774