Az uniós természetvédelmi jogszabályok végrehajtásának hatékonyságát kell növelni

A konfliktust okozó fajokkal való együttélésről Brüsszelben

(0 Szavazat)31 megjelenítés

- A biodiverzitás megőrzése céljából nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kevésbé fejlett régiókra. A problémák kezelése érdekében hatékony vadgazdálkodásra van szükség. Továbbá támogatni kell a hagyományos gazdasági, többnyire extenzív gazdálkodási formákat, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a biodiverzitás javításához. A fejletlen régiókban a mezőgazdaság hagyományos formái még nem tűntek el, az ebben rejlő lehetőségeket pedig fel kell ismerni és hangsúlyosan támogatni.

Az itt élő embereknek is joguk van a biztonsághoz, a tulajdon védelméhez, a testi integritáshoz, ennek viszont költségei vannak, amit az Európai Uniónak fel kell vállalnia – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 10-én, kedden a Régiók Bizottságának plenáris ülésén Brüsszelben, ahol bemutatta A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül című véleménytervezetét annak raportőreként. Hozzátette, a környezetvédelmet célzó Európai Uniós jogszabályok Romániában nincsenek megfelelő módon alkalmazva, gondolhatunk itt a Natura 2000-es hálózat keretében biztosított lehetőségre, amely nincsen kihasználva, vagy az Európai Vidékfejlesztési Alap által támogatott vadkárok megelőzését célzó prevenciós intézkedések támogatására, ahogyan nem tartják be a prevenzióra vonatkozó uniós előírásokat sem (a témáról beszélt Borboly Csaba a Régiók Bizottsága ENVE szakbizottságának szeptember 18-i ülésén http://www.hargitamegye.ro/hirek/romania-nem-tartja-be-a-prevenciora-vonatkozo-unios-eloirasokat.html). Kifejtette, Romániában a környezetvédelmi irányelvek bizonyos előírásainak betartása területén jelentős ellenállás mutatkozik, ezáltal megszegve a jogharmonizációs kötelezettséget. A nagyvadak kilövésére vonatkozó kvóta felfüggesztése következtében a helyzet még súlyosabbá vált, a túlszaporulat miatt pedig nem fenntartható a barnamedve kedvező védettségi állapota, ezáltal megszegve a Környezetvédelmi irányelv 14. cikkelyét. A jelenlegi helyzet tehát nem csak a vadállomány genetikai minőségének megőrzését, hanem az emberi tulajdon és élet védelmét is veszélyezteti – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Továbbá beszédében a megyeelnök hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség biztosítása céljából nem az irányelveken kell változtatni, hanem a hatályos uniós természetvédelmi jogszabályok végrehajtásának hatékonyságát kell növelni, ahogyan erre már az Európai Bizottság is rámutatott a Cselekvési terv a természetért, emberekért és gazdaságért szóló közleményében. Hozzátette, a tagállamok következetesen kell eljárjanak a gyors jogérvényesítés terén, azonban néhány tagállam esetében, különösen a fejletlen régiókban, ez a folyamat jóval lassabban működik.

Hargita Megye Tanácsa elnökének a Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/.

Borboly Csaba a konfliktusos fajokkal való együttélést vizsgáló jelentéséről bővebben az alábbi linken olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/.

 

Csíkszereda, 2017. október 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, augusztus»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Hasznos Telefonszámok

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774