Az Európai Parlament asztalára kerülhet a székelyföldi medveprobléma

Románia kormánya idén sem kezeli kellő figyelemmel az emberi életeket veszélyeztető helyzetet

(0 Szavazat)38 megjelenítés

A román kormány részéről sem jószándék, sem akarat nincs a medveprobléma megoldására, éppen ezért a székelyföldi megyék tanácselnökei, Borboly Csaba, Hargita megye, Péter Ferenc Maros megye és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, valamint Gabor Alexandru-Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke múlt év novemberében petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához az elszaporodott medvepopuláció kapcsán. Vincze Loránt európai parlamenti képviselő támogatta az elképzelést, amelyet elfogadott a petíciós bizottság. A Központi Fejlesztési Régióban lévő megyei tanácselnökök múlt heti megbeszélésén Fehér és Szeben megye képviselői is csatlakoztak a petícióhoz.

Bárki támogathatja az online petíciót, amelyben az elöljárók azt kérik a brüsszeli vezetéstől, hogy a medveprobléma megoldása érdekében gyakoroljon hatást a román kormányra.

„Ezt a petíciót több hónapon keresztül vizsgálták. Szakmailag megfontoltnak és megalapozottnak vélte a petíciós bizottság titkársága. Nyilvántartásba vették, és lehet gyűjteni a támogatásokat. A petíciót bárki támogathatja a petiport.secure.europarl.europa.eu internetes felületen” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az emberi élet és javak védelméhez szükséges feltételek biztosítása azokban a romániai térségekben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti ezeket című petíció a napokban jutott át az első szűrőn, és megjelent a Petíciós Bizottság oldalán az 1188/2019-es számmal https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/show-petitions?searchRequest=true&keyWords=1188%2F2019#res

„Azt szeretnénk elérni, hogy Brüsszel kérje számon a környezetvédelmi minisztériumot. Hiába módosították a vadászati törvényt, annak számunkra kedvező intézkedéseit nem ültették gyakorlatba, mivel az 57/2007-es kormányrendeletet, amely szabályozza az élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetését nem módosították. Az EU-s élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetése magasabb rendű jogszabálynak minősül, mint a belső vadászati törvény, és ilyen szempontból brüsszeli együttműködésre, közreműködésre van szükségünk” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A fennálló helyzetre mielőbb megoldást kell találni hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. „Életem jelentős részét a természetet járva töltöttem. Jól ismerem a marosszéki erdőket és hegyeket, és ezzel a tapasztalattal a hátam mögött állítom: ilyen helyzettel még sosem néztünk szembe, sosem volt ennyi nagyvad a régiónkban. A medvék rendszeres látogatása a lakott területen, illetve az egyre gyakoribbá váló támadások miatt a lakosság komoly veszélynek van kitéve. Ez egy olyan súlyos probléma, amelyre a kormánynak már rég reagálnia kellett volna. Mivel többszöri tárgyalásokat követően sem tettek lépéseket, tanácselnök kollégáimmal összefogtunk, és uniós szinten is megpróbáljuk felhívni a figyelmet a problémára” – emelte ki Péter Ferenc.

„Mi itt, Székelyföldön saját bőrünkön nap mint nap tapasztaljuk, hogy a medve nem játék. Évek óta megbomlott a természetes egyensúly. Már rég nem védett állatokról, nem környezetvédelmi kérdésekről, hanem az emberek biztonságáról és életéről van szó.  A román kormány részéről sem jószándék, sem akarat nincs a probléma megoldására, éppen ezért fordultunk az Európai Unióhoz. Aláírásával mindenki támogathatja a kezdeményezést, ez által nagyobb súlyt adva az ügynek. Mutassuk meg, hogy ez mindannyiunk közös ügye, közös problémája, amelynek megoldása égető kérdés az egész térség számára” – fordult a székelyföldiekhez Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

A petíció érdemi tárgyalásáig a következő lépés az, hogy megkérdezik az Európai Bizottság véleményét, majd a Petíciós Bizottság amint visszatér rendes ülésrendjéhez - valószínűleg legkorábban az ősz folyamán - napirendre tűzheti a petíciót.

„A petíció napirendre kerüléséig minél több támogatót kell, hogy gyűjtsünk. Ehhez kérjük az Önök segítségét, kérjük, támogassák a kezdeményezésünket” – fogalmaz közös videó felhívásában a három székelyföldi megyevezető.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/863928544104505/

 

A támogatás lépései:

1.     Regisztrálni kell a petíciós oldalon:

2.     https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/registration/register#registerFrm

3.     Küldenek egy visszaigazoló e-mailt, azon kell igazolni, és akkor válik aktívvá a felhasználói fiók.

4.     A főoldalon https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/home rá kell menni a Petíció támogatás fülre, és ott a petíció számát, a 1188/2019-et kell beírni a Kulcsszó kockába.

5.     Ekkor megjelenik a petíció címe, erre kell kattintani, és a megjelenő oldal alján kell a Támogatásra kattintani, majd újra megjelennek a petíció adatai, és a lap alján zölddel a Támogatás. Erre kattintva van támogatva a petíció.

 

A petíció szövege megtekinthető ezen a linken.

 

Csíkszereda, 2020. június 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, március»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774