A járványügyi intézkedések anyagi nehézségek elé állítják a tanintézeteket

(0 Szavazat)9 megjelenítés

Számos nehézségbe ütköznek az iskolák az idei tanévkezdésnél, ezek áthidalására pedig kreatív ötletekre van szükség helyi szinten és az egyes esetekben, mivel a tanügyminisztérium javaslatai csupán iránymutatóak, hangzott el azon az online megbeszélésen, amelyet a tanévkezdés témájával Hargita Megye Tanácsa hívott össze szeptember 7-én. A Zoom felületen megtartott találkozóra polgármestereket hívtak meg, de jelen volt Borboly Csaba megyeeelnök, Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő, és Ferencz Salamon Alpár iskolaigazgató, megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke is

Mint elhangzott, a tanévkezdésben az okoz nehézséget, hogy több helyen még építkezések zajlanak, nincsenek meg a megfelelő feltételek az online oktatáshoz, de problémát okoz a gyerekek szállítása is, hiszen a járványügyi előírások miatt az iskolabuszok kapacitása a felére csökken. Ez utóbbi kapcsán Demeter Levente elmondta, hogy összességében nagyon sok az ingázó diák Hargita megyében.

Az online oktatás feltételeinek biztosításához a Versenyképességi Operatív Program keretében lehet pályázni, ezen keresztül tablettel látják el elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekeket. A főtanfelügyelő elmondta, a Hargita megyei helyzetet májusban mérték fel, körülbelül 4200 diák nem rendelkezik semmilyen, az online oktatáshoz szükséges eszközzel. Erre a finanszírozásra az iskolák, az iskolákat működtető települési önkormányzatok, valamint a tanfelügyelőségek és az iskolák partnerségben tudnak pályázni, a pályázatból a költségeket utólag térítik meg. Ennek kapcsán Borboly Csaba felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy a jó ötleteket osszák meg egymással a támogatás elnyerése érdekében, és hangsúlyozta, a megyei tanácsnál megnézik, hogy hogyan tudják segíteni azokat a helyi önkormányzatokat, amelyeknek nincs folyamatban levő beruházásuk és anyagi fedezetük. Az ez irányú igényléseket csütörtökig, szeptember 10-ig várják.

Továbbá fertőtlenítőszereket és maszkokat is be kell szerezniük az iskoláknak, ami szintén jelentős összegbe kerül, hiszen ezekkel az eszközökkel is segíteni kell a hátrányos helyzetű diákokat, hangsúlyozta Ferencz Salamon Alpár. Borboly Csaba azt mondta, a megyei tanácsnál összegyűjtik az árajánlatokat, és odaaadják a polgármestereknek.

A szállítással kapcsolatos problémákat iskolánként összegyűjti a tanfelügyelőség, egyeztek meg a megbeszélésen.

A jelenlegi helyzetben kreatív megoldásokat kell találni, megnézni, hogy milyen lehetőségek vannak a pedagógusok és a diákok személyes találkozására – például kültéren, mondta Ferencz Salamon Alpár. A járványtani szempontból fontos eszközök beszerzésében pedig az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten segítség a tanintézeteket.  

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor mai, szeptember 7-i sajtóközleményben emlékeztet arra, hogy ezen a héten határozzák meg a forgatókönyveket az oktatási intézmények/egységek tevékenységének megszervezésére járványügyi szempontból biztonságos körülmények között, a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés megelőzése érdekében (a teljes közlemény nem hivatalos, magyar fordítása itt olvasható)

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, szeptember»
hkscpsv
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774