Család

A Családjóléti munkacsoport tevékenysége

Hargita Megye Tanácsa anyagi és logisztikai erőt kíván összpontosítani a megye területén élő családok javára. Az infrastruktura korszerűsítése, az utak, az egyes intézmények és a közszolgáltatások közvetett módon a családokat szolgálják. Mint ahogy a növények öntözésénél is fontos, hogy a víz nem „arrébb”, hanem ott fejtse ki hatását ahol kell, úgy a családtámogató intézkedések is közvetlenül a családot kell érintsék. Hargita Megye Tanácsa elkötelezett a családi élet közvetlen támogatását célzó intézkedések számának növelése és hatásuk megerősítése iránt. Fontosnak tartjuk a családi élet kultúrájának ápolását, annak szellemi, lelki és erkölcsi vonatkozásait megőrizni és továbbadni, ugyanakkor a gazdasági tevékenységben is megtartó erőt akarunk képviselni. Kezdeményezzük, szorgalmazzuk és támogatjuk az olyan családjóléti intézkedéseket, amelyek a közösségi létünk felől erősíti és támogatja a családalapítást, az otthonteremtést, a gyermeknevelést – a nemzeti lét, a kultúra, a vallás a gazdaság és a sport ereje által. A megyei tanács által idén meghirdetett pályázatok egyaránt támogattak szociális felzárkóztató programokat, délutáni oktatási és nevelési programokat, de számos olyan kezdeményezést is, mint például „a szülők iskoláját”, amelyek a családi élet kultúráját erősítik.

Örömmel nyugtáztuk, hogy e területen élénkül a kezdeményező és szervezőerő, egyrészt a civil szervezetek, az egyházak, de az önkormányzatok körében is. Ennek következményeként a pályázati igények is serkentek, így okvetlenül fontosnak tartjuk a pályázati keretösszegek növelését.

Fontos, hogy a megyei családjóléti szolgáltatások fejlesztése érdekében önálló állást hirdessünk meg, hogy ezen ügyek számára összpontosulhasson az a szervező erő, amely által további, konkrét családjóléti intézkedéseket lehet foganatosítani. Ez az álláshirdetés aktív és várjuk olyan jelöltek jelentkezését, akik Hargita Megye Családjóléti Programcsomagjának ügyvitelét eredményesen, elkötelezetten kívánják sikerre vinni.

Számunkra a családra költött pénz befektetés!

Kapcsolódó sajtohírek:

http://hargitamegye.ro/hirek/felhivast-intez-hargita-megye-tanacsa-a-csalad-es-csaladi-ertekek-tamogatasaert.html

Állásfoglalás szövege megtekinthető ezen a linken.

 

A család témakörhöz kapcsolodó hírek kategória megtekinthető az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/hirek/csaladi-hirek.html

Hargita Megye Tanácsának családoknak szóló tevékenységek támogatási programja megtekinthető az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/csaladprogram.html

Hargita Megye Tanácsának családoknak szóló archív pályázatai megtekinthetően az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/archiv-palyazatok/csaladprogram.html

 


Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság
Elérhetőség:
530140-Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám
Telefon: +40 266 314 711
Fax: +40 266 207 754
E-mail:  office@dgaspchr.ro
   
Felnőttvédelem
Több mint 5000 személy és család részesül havonta a Hargita Megyei Tanács alintézménye, a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság által biztosított szociális ellátásban. Az igazgatóság által nyújtott juttatások a sérült személyek és családjaik részére jelentős anyagi segítséget jelentenek. Megközelítőleg 4000, rendszeren kívüli sérült felnőtt és 1000 gyerek részesül támogatásban.

Megyei szinten az igazgatóság a legfontosabb intézmény, amely felelős a szociális ellátási hálózat fejlesztéséért. A rendszer több olyan szociális szolgáltatást is magába foglal, amelyek az egyén gyógyulását szolgálják a megszokott környezetében. Ugyanakkor hangsúlyt fektet az egyéni adottságok fejlesztésére, megelőzve ezáltal az intézményesítésüket.
A szociális szolgáltatásokban részesülő legfontosabb társadalmi kategóriák a következők: idős személyek, sérült személyek, krónikus betegek, alkohol- és drogfüggők, családi erőszak áldozatai, emberkereskedelem áldozatai, fiatalok, akik elhagyták a gyermekvédelmi rendszert.

Az intézmény hosszú távú célja létrehozni egy olyan szociális ellátási rendszert, amely összefüggő, elérhető és fenntartható. Továbbá a hálózat szolgáltatásai által, a megye minden lakosa méltóságteljes életvitelt folytasson.

A rendszer létrehozásának első lépéseként említhetjük meg az intézmény átszervezési projektjeit, valamint az együttműködési projekteket a szociális téren működő alapítványokkal, egyesületekkel. Meggyőződésünk, az elkövetkező néhány év e folyamatban meghatározó lesz és meghívjuk önöket, hogy vegyenek részt azáltal, hogy követik az itt megjelenő, általunk közzé tett újdonságokat.
 
A rendszerben lévő gyermekek száma - 2010. december 31-én
Családi elhelyezés: 362
- rokonoknál: 287
- másoknál: 75 
Hivatásos nevelőszülőknél való elhelyezés:426
Családi típusú elhelyező központokban való elhelyezés: 332
Rezidenciális típusú elhelyező központokban: 242
- hagyományos központ (Várhegy): 24
- fogyatékos gyermekek elhelyező központjai: 218
• Oklánd: 82
• Bélbor: 34
• Szent Anna – Csíkszereda: 102
 
Halmozottan sérült gyermekek elhelyező központjai: 68, amelyből:
- Székelykeresztúr: 38
- Maroshévíz: 30
Gyámság: 34
Nappali központok: 51
 
A gyermekek társadalomba való beilleszkedését segítő orientációs és felvigyázó központ – Csíkszereda: 7
Sürgösségi rendszerben történő elhelyezés: 4
Civil szervezetek elhelyező központjaiban: 42

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2018, szeptember»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774