Nemzetközi kapcsolatok

Nemzetközi kapcsolatok

A Hargita Megye Tanácsa Menedzsment osztálya keretében működő Nemzetközi kapcsolatok iroda feladatai között szerepel a folyamatos kapcsolattartás az európai szintű szervezetekkel, az Európai Unió intézményeivel, testvérmegyékkel, a közös programok és pályázatok kezdeményezése és kivitelezése érdekében. Az iroda ugyanakkor népszerűsítő tevékenységet is végez nemzetközi kiállításokon, sajtóban, kulturális rendezvényeken és hírlevélen keresztül. Továbbá előkészíti a külföldi kiutazásokat és a megyénkbe látogató hivatalos küldöttségek programját.
Az iroda évente két program lebonyolítását végzi. Ezek a következők:
Eurodyssée program
Az Európai Régiók Gyűlése keretében működő Eurodyssée program 18–30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget szakmai tapasztalatcserére az európai partnerrégiókban 3–7 hónapig tartó gyakorlat során, ami egyben hozzájárul az idegennyelv-tudás tökéletesítéséhez is. Hargita Megye Tanácsa, az Eurodyssée programnak köszönhetően, 12 ország 33 régiójával egyeztet folyamatosan a Hargita megyei fiatalok szakmai továbbképzése, tapasztalatcseréje és külföldi gyakornokok fogadása érdekében.
A program révén 2008-ban 3 Hargita megyei fiatal végzett szakmai gyakorlatot közigazgatás és turizmus területén Spanyolországban, Németországban és Portugáliában. Ugyanakkor 1 spanyolországi fiatalt fogadtunk 2008 végén/2009 első felében, aki oktatás területén végzett szakmai gyakorlatot a csíkszeredai Soros Oktatási Központnál és spanyol nyelvet tanított Hargita Megye Tanácsa alkalmazottainak.
A testvérmegyei kapcsolatok kiépítését támogató és fejlesztő program
Hargita Megye Tanácsa nemzetközi tevékenysége keretében elősegíti a külföldi közigazgatási egységekkel való együttműködési kapcsolatok kezdeményezését és fenntartását, a konferenciákon, szemináriumokon, szakmai tanácskozásokon és kiállításokon való részvételt bel- és külföldön az információk bővítése céljából, gazdasági, kulturális és más kapcsolatok ápolását a kölcsönös megismerés, tapasztalatcsere és közös érdekek mentén.
A testvérmegyékkel való együttműködés által több sikeres közös tevékenységet folytattunk a Fejlesztési Igazgatóság és a Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóság munkatársaival együttműködve. Ilyen az Inextex projekt lebonyolítása, amely a textilörökségen alapuló tudás, tapasztalatok, módszerek innovatív cseréje (2007–2009), Somogy Megye Önkormányzatával és további partnerekkel közösen, valamint a FolkDanceNet program (2008, 2009) – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattal együttműködve, melyet 2008-ban hoztak létre az Európai Kultúrák Közötti Párbeszéd Évében. A FolkDanceNet program annak érdekében jött létre, hogy megteremtse az együttműködési keretet a néptáncegyüttesek, önkormányzatok és civil szféra azon szereplői számára, akik a kulturális örökség védelmét és a hagyományok ápolását célozzák a 15 résztvevő országból. (www.folkdancenet.eu)
2008 szeptemberétől, szintén a testvérmegyékkel való kapcsolattartás eredményeként, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyével közösen zajlottak kisebb és elzártabb települések lakósainak egészségfelmérő programja, magyarországi orvos csoportok részvételével, a Megyei Orvosi Kollégiummal és kórházakkal együttműködve. Mindez hozzájárult az orvosok és asszisztensek szakmai tapasztalatcseréjéhez is.
Testvérmegyei kapcsolatainknak köszönhetően alkalmunk van népszerűsíteni Hargita megyét és turisztikai kínálatát a Pest megyében szervezett budapesti Utazás kiállításon és a szolnoki idegenforgalmi kiállításon. Ezen kívül Hargita Megye Tanácsa népszerűsítő programja sikert aratott a debreceni Farmer Expón és az egri hagyományos termékek kiállításán is.
Hargita Megye Tanácsának már 2008 óta szerepel a programjában a székelyföldi termelők termékeinek külföldi piachoz juttatása is. Kezdetben termékbemutatókkal, vásárokkal, kiállításokkal népszerűsítettük hagyományos termékeinket Magyarországon. Mindennek sikeres eredményének nyilváníthatjuk a 2010. május 7-22. közötti Székely Hetek rendezvényen való részvételünket. A budapesti esemény Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Hipermarket Kft. jóvoltából került megszervezésre, ennek következtében a magyarországi Cora áruházakban volt lehetőség igazi székely termékeket kóstolni és vásárolni. Összesen hetven tonnányi termék volt szállítva a Cora hipermarket szolnoki, szegedi, miskolci, debreceni, budakalászi, fóti és törökbálinti üzletébe a Székely Hetek rendezvénysorozat keretében.
Mindezek mellett a testvérmegyékkel folytatott kapcsolatrendszert is bővítettük 2009-ben, a további közös programok és pályázatok lebonyolításának érdekében. A hosszas előkészítő munka és egyeztetések eredményeként 2009 áprilisában az olaszországi Valle d’Aosta Autonóm Régióval, decemberben pedig a magyarországi Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatával írt alá Hargita Megye Tanácsa együttműködési szándéknyilatkozatot.
Az olaszországi régióval a hatékony energiagazdálkodás, közigazgatás és turizmus területén kívánunk eredményesen együttműködni.
A brüsszeli képviseleti program kezdeményezése és fejlesztése is fontos munkaköri tevékenysége a Nemzetközi kapcsolatok irodának. Ennek értelmében egyeztet és együttműködik az Európai Unió intézményeinek képviselőivel, és felméri az európai döntéshozó és konzultatív szervek nyújtotta lehetőségeket.
A Nemzetközi kapcsolatok iroda tevékenységi körébe tartozik ugyanakkor a polgármesteri hivataloknak, helyi tanácsoknak nyújtott tanácsadás külkapcsolat témakörében.
Mindezek a tevékenységek a továbbiakban is lehetőséget nyújtanak minél több nemzetközi pályázat kezdeményezésére, Hargita megye lakosságának érdekében kezdeményezett programok kivitelezésére, külföldi befektetők vonzására a megyénkbe és az Európai Unió általi direkt finanszírozás érdekében folytatott eredményes egyeztetésekre, valamint arra, hogy együttműködéseinknek kézzelfogható eredményei legyenek. A Nemzetközi kapcsolatok iroda tevékenysége során a kölcsönösség értelmében a fenti programok továbbfejlesztésére összpontosít, elismerésre méltó népszerűsítést végez külföldön és a továbbiakban számos új lehetőséggel, eredményes pályázattal és programmal gazdagítja Hargita megye külkapcsolatait.
Testvérkapcsolataink, nemzetközi szervezetekben való tagságunk, a projekt-szemléletű együttműködések és az Európai Unió érdekeinek függvényében folytatott kapcsolataink erősítik Hargita megye képviseletét külföldön, valamint folyamatos fellendítés lehetőségét jelentik a megye fejlesztéséhez, erősítik az együttműködést, a szolidaritást, a gazdasági- és nem utolsó sorban a baráti kapcsolatokat.
 

 

Sz Megnevezés Elérhetőség Honlap Megjegyzés
  MAGYARORSZÁG      
1 Bács-Kiskun Megye Önkormányzata Deák Ferenc tér 3
6000 Kecskemét
Ungaria
http://www.bacs-kiskun.hu
 
Testvérkapcsolat
19/1994
2 Békés Megye Önkormányzata Derkovits sor 2
5601 Békéscsaba
Ungaria
http://www.bekesmegye.hu
 
Testvérkapcsolat
54/1996
3 Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata Városháza tér 1
3525 Miskolc
Ungaria
http://www.baz.hu
 
Együttműködési megállapodás
1997
4 Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata Piac u. 54, Pf. 72
4002 Debrecen
Ungaria
http://www.hbmo.hu
 
Testvérkapcsolat
268/2009
5 Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata Kossuth Lajos u 2
5000 Szolnok
Ungaria
http://www.jnszm.hu
 
Testvérkapcsolat
3/2002
6 Pest Megye Önkormányzata Városháza u. 7
V. kerület
1052 Budapest
Ungaria
http://www.pestmegye.hu Testvérkapcsolat
65/1997
7 Somogy Megye Önkormányzata Csokonai u. 3
7400 Kaposvár
Ungaria
http://www.som-onkorm.hu
 
Testvérkapcsolat
6/1993
8 Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata Hősök tere 5
4400 Nyíregyháza
Ungaria
http://www.szszbmo.hu
 
Testvérkapcsolat
112/2003
9 Zala Megye Önkormányzata Kosztolányi u.10
8900 Zalaegerszeg
Ungaria
http://www.zalamegye.hu
 
Testvérkapcsolat
6/1993
  OLASZORSZÁG      
10 Provincia di Campobasso Via Roma 47
86100 Campobasso
Italia
Testvérkapcsolat
135/2003
11 Regione Autonoma Valle d’Aosta 1, Piazza Deffeyes
11100 Aosta
Italia
http://www.regione.vda.it
 
Testvérkapcsolat
86/2009
  LENGYELORSZÁG      
12 Starostwo Powiatowe w Tarnowie Ul. Narutowicza 38
33-100 Tarnow,
Polonia
http://www.powiat.tarnow.pl
 
Testvérkapcsolat
20/2004
  KÍNA      
13 Ningxia Hui Autonomous Region 106 Fenghuang Bei Jie
Yinchuan, Ningxia
P.R. China
Együttműködési megállapodás
2005

 

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, augusztus»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774