A humánerőforrás-részleg kronológiai jelentése

Hargita Megye Tanácsa humánerőforrás-részlegének kronológiai jelentése az ideiglenesen felfüggesztett gazdasági vezérigazgató állásának betöltéséről

… 2009. április 28-tól töltötte be a gazdasági vezérigazgatói funkciót. 2013. szeptember 17-i jog szerinti felfüggesztésével szükségessé vált egy helyettes kinevezése a gazdasági vezérigazgatói funkcióba. A felfüggesztésre az ügyészség 793/VIII/3-as számú átirata alapján, illetve a 188/1999-es a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény 94. cikkelye (1) bekezdésének „m” betűje alapján került sor, amely szerint nem tölthet be köztisztviselői funkciót olyan személy, aki ellen ugyanazon törvény 54-es cikkelye szerint bűnvádi eljárás indul. Ezekben az esetekben a kivizsgálás idejére, a végérvényes ítélet meghozataláig a munkaviszonyt törvény szerint (de drept) felfüggesztik.

Első lépésként az alintézményeknél és a minisztériumnak alárendelt (ún. dekoncentrált) intézményeknél dolgozó kollégákat kerestük meg azzal a felkéréssel, hogy vállalják el a vezérigazgatói funkciót. A sikertelen próbálkozások után készült egy jelentés az intézmény összes olyan alkalmazottjáról, akinek gazdasági végzettsége van. Az első kinevezett helyettes … volt 2013. szeptember 24. és 2013 október 15. között. Több sikertelen alkalmazási próbálkozás után …-et 2013. október 16-án neveztük ki helyettesként, majd a kinevezését kétszer meghosszabbítottuk 2013. december 16-ig. Mindezek ellenére, figyelembe véve a gazdasági vezérigazgatóság év végi zsúfoltságát (jelentések, a 2014. évi költségvetés előkészítése, az év végi kifizetések elrendelése stb.) a humánerőforrás-részleg az áthidaló, ideiglenes megoldások mellett folyamatosan kereste annak lehetőségét, hogy hosszabb időre megoldódjon a gazdasági vezérigazgatóság irányításának a kérdése. … kinevezése nem volt végleges megoldás, mivel a programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának tevékenységét az ő hiánya negatívan befolyásolta, és a túlterheltségre hivatkozva ő is nehezen vállalta.

Lehetséges jelölteket kerestünk meg, így a … részéről megkérdeztük …-t, a mezőgazdasági igazgatóságról megkerestük …-t. Mindkét esetben, rövid gondolkodási idő után, a jelöltek úgy döntöttek, nem vállalják el ezt a helyettesítő állást.

Következő lépésként felkértük a … vezérigazgatóját, …-t, viszont nem vállalta ideiglenesen a tisztséget, arra hivatkozva, hogy 2014-ben nyugdíjba szeretne vonulni, és előtte nem akar váltani. A … elnökével, aki két kollégája megkérdezését ígérte, … egyeztetett. Hamarosan ő is visszajelzett, hogy a két megkérdezett kolléga közül egyik sem szeretné betölteni még ideiglenesen sem ezt a funkciót.

… egy másik állásra jelentkezett, de mivel felkészültsége és szakmai tapasztalata alapján megfelelőnek találtuk a helyettesítő funkció betöltésére is, a vizsgát megelőzően megkérdeztük, hogy sikeres vizsga esetén hajlandó lenne-e elvállalni a gazdasági vezérigazgatói tisztséget. Két nap gondolkodás után azt mondta, nem érdekli a funkció, és úgy döntött, hogy nem vesz részt a másik vizsgán.

November végén …-t kértük fel, hogy a …-től igazoljon át, és töltse be a gazdasági vezérigazgatói tisztséget. Az Egészségügyi Minisztériumnak címzett transzferkérelem elő volt készítve, de az előzetes beszélgetésekkel ellentétben … nem írta alá a transzferhez szükséges beleegyezést, így az átiratot sem küldtük el. A … hivatal igazgatóján, …-n keresztül még érdeklődtünk, hogy … vállalná-e a gazdasági vezérigazgatói szerepet. Ebben az esetben is nemleges választ kaptunk.

Időközben egyes jelöltektől megtudtuk, hogy az ok, ami miatt nem akarták vállalni ezt a funkciót, egyrészt a nagy mennyiségű munka, másrészt sajnos a kollégák részéről kapott „negatív ösztönző” tanácsok elbátortalanították őket. Felvettük a kapcsolatot az ANFP-vel, hogy lehetőség szerint a tartalékban levő köztisztviselők közül irányítsanak ide egy gazdasági szakembert, és átiratban kértük a prefektúrát, hogy helyezzen át ideiglenesen egy gazdasági ügyekben kompetens személyt, aki átveszi a vezérigazgatóság irányítását.

Több alkalommal elmondtuk a polgármester-találkozókon, frakciógyűléseken, hogy bajban vagyunk a gazdasági vezérigazgatósággal, és sürgősen kell egy kompetens személy az igazgatóság élére.

… egyidejűleg két állásra is benyújtotta a jelentkezési lapját, egyiket a menedzsment vezérigazgatóságra, a másikat a programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságára hirdettük meg. Az első vizsga esetében az írásbeli dátuma december 10., míg a szóbeli vizsga dátuma december 12. volt, a második vizsgát pedig a december 17–19. közti időszakban ejtettük volna meg. Mivel az első vizsgája sikeres volt, a második vizsgára már nem is jelentkezett. Figyelembe véve képesítését, amit a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett (egyetem, mesteri fokozat és doktori cím közgazdaságból), valamint a közintézményeknél szerzett szakmai tapasztalatát, gazdasági vezetői és intézményvezetői tisztségben egyaránt, alkalmasnak találtuk a funkció ideiglenes betöltésére, ezért kérdeztük meg, vállalja-e. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vizsgán találkozott vele először.

… gazdasági vezérigazgatóként a számviteli, könyvelési és kifizetési feladatok végrehajtásáért és követéséért felel.

A vezérigazgatóságon további részlegek működnek:

  1. Az egyik az európai uniós projektek megpályázásával foglalkozik. A belső rendszabály szerint az EU-s projektek és partnerségi fejlesztések nyomon követésének főosztálya és a közösségi partnerekkel való kapcsolattartás főosztálya fő feladata az uniós projektek kidolgozása, megírása és szakszerű dokumentálása, nemzetközi pályázatok dokumentációjának megírása, az alintézmények és a helyi közigazgatási egységek segítése az európai alapok lehívásában, pályázatfigyelés, valamint testvérmegyékkel közös pályázatok kidolgozása.
  2. Munkahelyteremtés, gazdasági részleg, társadalmi kapcsolatok részleg.

Ezekért a részlegekért egy vezérigazgató-helyettes felel. E területek felügyeletét, koordinálását, irányítását kivettük a gazdasági vezérigazgató feladatai közül, és a részlegekért felelős vezérigazgató-helyettes, illetve a kiadott elnöki rendelet értelmében az elnök közvetlen irányítása alá tartoznak.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2017, október»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Hasznos Telefonszámok

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774